Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Zdeněk Kopal

Zdeněk Kopal

Česko-americký numerický matematik, astronom a astrofyzik, který proslul i v oblasti balistiky a aerodynamiky. Proslavil se studiem Měsíce a zákrytových proměnných dvojhvězd.


Zdeněk Kopal Zdroj: wikipedie
Podrobné informace

4. 4. 1914 Litomyšl – 23. 6. 1993 Wilmslow, Manchester, Velká Británie

 

 

Zdeněk Kopal se narodil do rodiny předního českého romanisty, profesora Univerzity Karlovy Josefa Kopala. Už od dětství se pod vlivem svého dědečka zajímal o hvězdy. Po přestěhování do Prahy se už jako student gymnázia stal v roce 1929 členem České astronomické společnosti a soustředil se na pozorování proměnných hvězd. V šestnácti letech se stal předsedou její odborné Sekce pro pozorování hvězd měnlivých. Tato sekce získala pod jeho vedením mezinárodní autoritu. V letech 1933–1937 studoval matematiku, fyziku a astronomii na pražské Univerzitě Karlově, poté získal stipendium a odjel studovat do Velké Británie na univerzitu v Cambridge k profesoru Arthuru Stanleymu Eddingtonovi. Od  roku 1938 potom pokračoval ve studiích na Harvardově observatoři v Cambridge ve Spojených státech amerických. Po zprávě o mnichovském diktátu se rozhodl v USA zůstat. Přijal místo na Massachusettském technologickém institutu (MIT). V roce 1948 se stal předsedou komise pro fotometrické dvojhvězdy Mezinárodní astronomické unie. Od roku 1951 vedl katedru astronomie na univerzitě v Manchesteru ve Velké Británii a od roku 1958 se v rámci NASA podílel na výzkumu Měsíce a pracoval též v laboratoři pro tryskový pohon. Významně tak ovlivnil americký program pilotovaných vesmírných letů a přípravu programu Apollo. Účastnil se i projektu Hubbleova kosmického dalekohledu.

Profesor Zdeněk Kopal vydal 25 monografií a téměř 400 vědeckých článků, doktorát pod jeho vedením získalo sto studentů. Dostalo se mu četných poct a uznání. Vždy se cítil být Čechem, podle jeho poslední vůle se stal jeho osobní archiv včetně publikací, rodinných dokumentů a souboru originálních a unikátních fotografií z programu Apollo součástí městského archivu jeho rodné Litomyšle. Urna s jeho popelem byla uložena na pražském Vyšehradě.

 

 

Použité zdroje
Jiří Grygar: Astronom Zdeněk Kopal, v Učenci očima kolegů a žáků, František Šmahel (editor). Academia, Praha 2004, str. 7–17
Josef Říman a kol.: Malá československá encyklopedie III. Academia, Praha 1986, str. 522.
https://www.databazeknih.cz/zivotopis/zdenek-kopal-17533
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zden%C4%9Bk_Kopal
https://www.litomysl.cz/?lang=cz&co=kopal&akce=zivot
https://www.mpo.cz/cz/e-komunikace-a-posta/postovni-sluzby/emise-znamek/znamky-vydavane-v-roce-2014/prof--rndr--zdenek-kopal-1914-1993--149052/
https://dvojka.rozhlas.cz/u-zrodu-hubbleova-dalekohledu-stal-cesky-astronom-zdenek-kopal-podilel-se-i-na-7528810
https://www.astro.cz/spolecnost/sin-slavy/zdenek-kopal.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.