Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Karel Purkyně

Karel Purkyně

Jeden z nejnadanějších českých malířů zátiší a jeden z největších portrétistů 19. století. Veřejností byl znovu objeven až v 20. století.


ČTK/Autor neznámý.
Podrobné informace

*11. 3. 1834 Vratislav, Pruské Slezsko, dnešní Polsko – 5. 4. 1868 Praha

Karel Purkyně byl synem významného českého fyziologa Jana Evangelisty Purkyně. Malířství začal studovat s nadšeným souhlasem svého otce v rodné Vratislavi, poté krátce navštěvoval Akademii výtvarných umění v Praze (AVU). Odešel do Německa a usadil se v Mnichově, kde pokračoval ve školení na tamější akademii a studoval renesanci a baroko ve sbírkách Pinakotéky. Malířství se také věnoval na studijní cestě v Paříži. Slavný rodič svého syna stále podporoval. Spolu s ním se Karel Purkyně podílel na zakládání spolku Umělecká beseda. V roce 1864 pomáhal při přípravě pražských shakespearovských slavností. Purkyně zůstal umělecky nepochopen a celý život se potýkal s finančními problémy, které za něj řešil jeho otec, často se o něm proto mluvilo jako o nepovedeném synovi slavného otce.

Ještě za studií v Praze nepřijímal akademický konzervatismus, snažil se najít svou vlastní cestu a propagoval své vlastní vidění světa. Pro jeho tvorbu byla příznačná práce se světlem a barvou, výjimečná byla i jeho technika malování pomocí nanášení silné vrstvy barvy, kterou poté modeloval špachtlí, nožem nebo rukojetí štětce. Velkou pozornost věnoval očím a rukám postav, které ztvárňoval s osobitým citem. K jeho nejznámějším dílům patří Podobizna kováře Jecha a Umělcovy děti nebo zátiší Sova sněžná a Zátiší s pávem. Působil také jako umělecký kritik, prosazoval v umění pravdu a zavrhoval konvenci. Velkou pozornost věnoval problematice uměleckého školství a výtvarné výchovy, s jejichž tehdejší koncepcí se neztotožňoval. Často přispíval do Kritické přílohy Národních listů a Květů. V  době převládajícího biedermeieru působil Purkyně těžkopádně a hrubě a uznání se za svého života nedočkal. Dnes je považován za jednoho z největších a nejnadanějších představitelů českého realismu druhé poloviny 19. století.

 

Použité zdroje
DOLANSKÁ, Karolína et al. České moderní a současné umění 1890-2010. V Praze: Národní galerie, 2010. 2 sv. ISBN 978-80-7035-325-7.
HOROVÁ, Anděla, ed. Nová encyklopedie českého výtvarného umění. Vyd. 1. Praha: Academia, 1995- . sv. ISBN 80-200-0536-6.
Realismus v české malbě 19. století: Karel Purkyně, Soběslav Hippolyt Pinkas, Viktor Barvitius, Jaroslav Čermák, Antonín Chittussi, Vilém Riedel, Antonín Waldhauser: 40. výtvarné Hlinecko 1999. [Hlinsko]: [Městské muzeum a galerie v Hlinsku], 1999. 28 nečíslovaných stran.
Český realismus: Karel Purkyně, Soběslav Pinkas, Viktor Barvitius, Adolf Kosárek: Alšova jihočeská galerie Hluboká nad Vltavou, květen-září 1978. Hluboká nad Vltavou: Alšova jihočeská galerie, 1978. ca 19 s., 20 s. obr. příl.
VOLAVKA, Vojtěch. Karel Purkyně: [obr. monografia]. Bratislava: Sloven. vydav. krásnej literatúry, 1962. 85 s. , 46 obr. příl. Malá galéria; zv. 1.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.