Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Antonín Novotný (herec a chemik)

Antonín Novotný (herec a chemik)

Český filmový herec 30. a 40. let 20. století, představitel milovnických rolí, česko-německý chemik spolupracující s americkým NASA na vývoji raketoplánů.


Antonín Novotný profes.fotograf / Public domain https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/Anton%C3%ADn_Novotn%C3%BD_1.jpg
Podrobné informace

*15. 3. 1913 Tábor – 23. 4. 2005 Rödental, Německo

 

 

Antonín Novotný vyrůstal v rodině obchodníka s látkami. Jeho bratr Vladimír se stal úspěšným kameramanem. Antonína Novotného pro film v roce 1932 objevili Svatopluk Innemann a Vladislav Vančura, kteří jej obsadili do role studenta Jana Šimona ve filmu Před maturitou. Novotný bez jakékoli herecké průpravy zaujal diváky, především divačky svým vzhledem, klidným a milým hlasem a melancholickým pohledem zajímavých očí. Díky těmto předpokladům i nespornému talentu se brzy prosadil jako představitel milovníků a mladých sympatických mužů. Hrál po boku největších českých filmových hvězd té doby. V průběhu dalších deseti let natočil 24 filmů, například Písničkář, Záhada modrého pokoje, Poslední muž, Pozdní láska, Naše jedenáctka, Tři vejce do skla, Škola, základ života, Ulice zpívá, Katakomby, Hotel Modrá hvězda… Rolí hudebního skladatele Sojky v tomto filmu v roce 1942 svou filmovou kariéru ukončil.

V roce 1937 Novotný, idol mnoha dívčích srdcí, odjel na stáž do USA do Hollywoodu, kde ve filmových studiích MGM a Universal studoval herectví.

Antonín Novotný ještě před uzavřením českých vysokých škol nacisty stihl vystudovat na pražské přírodovědecké fakultě chemii. Po válce na ČVUT získal inženýrský titul a i titul doktora technických věd. Krátce na ČVUT působil pedagogicky jako odborný asistent a do roku 1948 podnikal v chemickém průmyslu. V letech 1948–1958 pracoval ve výzkumném ústavu v Komárově a v letech 1960–1968 v pražském podniku Smalt, odkud byl vyslán jako specialista na výrobu smaltů do Coburgu v tehdejším západním Německu. Po srpnové okupaci se již domů nevrátil. V Coburgu se dál věnoval technologii výroby nových smaltů. Jako respektovaný vědec se vrátil do USA, kde spolupracoval s NASA na vývoji raketoplánů, pro které vyvinul speciální smaltové destičky, jež chrání raketoplány před přehřátím při průletu atmosférou. Novotného destičky se na raketoplánech užívají dodnes.

Po roce 1989 se Novotný rád vracel do své vlasti, o jeho vědecké kariéře v Česku nikdo netušil, byl znám pouze jako milovník z filmů 30. let. Na jeho jméno si však vzpomene málokdo. Zemřel ve věku 92 let a dle jeho přání byl jeho popel rozptýlen v Česku.

Použité zdroje
Rohál, Robert, Svůdníci a první milovníci, Praha, Petrklíč 2017
https://nasregion.cz/bez-hvezdy-stribrneho-platna-by-dnes-neletaly-raketoplany-169491/
https://www.csfd.cz/tvurce/4793-antonin-novotny/
https://zivotopis.osobnosti.cz/antonin-novotny-herec.php

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.