Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Zámek Kačina

Zámek Kačina

Nejvýznamnější stavba českého empíru, reprezentativní sídlo významného českého rodu Chotků. Budova je obklopena pozoruhodným krajinářským parkem.


Podrobné informace

dokončení stavby 1823

 

Zámek Kačina se nachází poblíž obce Svatý Mikuláš nedaleko od Kutné Hory v rozsáhlém anglickém parku z roku 1789, který projektoval botanik Nikolaus Joseph von Jacquin z Vídně. Zámek je umístěn na vyvýšené části lokality, nazývané V Kačinách. Nechal ho postavit hrabě Jan Rudolf Chotek z Chotkova, nejvyšší purkrabí Království českého. Původní zámek v Nových Dvorech na Kutnohorsku potřebám panství nevyhovoval, proto byl ponechán jako správní sídlo a v letech 1802–1823 byl vybudován nový zámek Kačina. Autorem projektu se stal architekt z Drážďan Christian Friedrich Schuricht, stavební práce vedli architekti Jan Filip Joendel a Anton Arche. Autory reliéfní výzdoby zámku s výjevy z mytologie a alegorickými motivy zemědělství a lovu je sochař Jacob Schrott a štukatér Jan Sudek. Realizace zámku nebyla dokončena, v 50. letech 19. století bylo dostavěno divadlo, plánovaná kaple však zůstala nedokončena dodnes. Začátkem 20. století zámek přešel do vlastnictví rodiny Thun-Hohensteinů a po druhé světové válce se stal majetkem československého státu. Od 50. let 20. století prostory zámku spravovalo Československé zemědělské muzeum (dnes Národní zemědělské muzeum), nyní zde funguje jeho součást Muzeum českého venkova. V roce 2001 byl zámek Kačina zařazen do Ústředního seznamu národních kulturních památek.

Půdorys zámku připomíná luk, který je dlouhý 227 m. Prostřední část je tvořena patrovou budovou s klasickým portikem ze šesti sloupů s tympanonem. Zde jsou spolu s hraběcími pokoji umístěny kruhový sál s lucernou, taneční sál, jídelna a další reprezentativní místnosti. Centrální část je spojena s obloukovitými jednopodlažními křídly, která jsou opatřena sloupovým ochozem s hostinskými pokoji. Postranní budovy jsou zakončeny patrovými stavbami, v nichž se nachází divadlo a knihovna, která obsahuje cca 40 000 svazků ze 16.–19. století. Nejpůsobivějšími částmi komplexu jsou knihovna a vstupní sál s kupolemi, které připomínají římský Pantheon.

Použité zdroje
ŠVÁCHA, Rostislav et al. Dějiny umění v českých zemích 800-2000. Vydání první. V Řevnicích: Arbor vitae societas, 2017. 991 stran. ISBN 978-80-88283-02-7.
https://www.pamatkovykatalog.cz/zamek-kacina-2170479
https://www.kacina.cz/historie

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.