Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Vladimír Remek

Vladimír Remek

První československý kosmonaut a první člověk ve vesmíru pocházející z jiné země než ze SSSR a USA. Působil též jako velvyslanec České republiky v Rusku.


Autor: Frank Leuband, licence CC BY-SA 2.0 DE, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:VladimirRemek.jpg
Podrobné informace

*26. 9. 1948 České Budějovice

Vladimír Remek se narodil české matce a slovenskému otci, který byl vojenským pilotem a velitelem letectva. Po absolvování letecké školy nastoupil Remek v roce 1970 k československému letectvu. Mezi lety 1972–1976 pokračoval ve studiu na letecké akademii J. A. Gagarina v Moninu u Moskvy. Roku 1976 se zapojil do vesmírného programu Interkosmos a byl mu nabídnut let do vesmíru. V rámci tohoto programu trénovali kosmonauti ze SSSR a z dalších zemí Varšavské smlouvy.

Do vesmíru se Vladimír Remek dostal jako první československý kosmonaut (trénoval spolu s Oldřichem Pelčákem, který však do vesmíru nevzlétl), též jako 87. člověk v dějinách a první občan pocházející z jiné země než ze SSSR a USA. Evropskou kosmickou agenturou je označován za prvního evropského kosmonauta. Vladimír Remek odstartoval z kosmodromu Bajkonur 2. 3. 1978 na palubě lodi Sojuz 28 spolu se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarevem. Posádka Sojuzu se spojila s vesmírnou stanicí Saljut 6, kde kosmonauti prováděli pokusy a pomáhali stálé posádce vesmírné stanice. Jejich mise trvala téměř osm dní, poté 10. 3. 1978 přistáli opět na Zemi.

Po návratu se Remek vrátil do řad československého letectva a působil v armádě a ve Výzkumném ústavu letectva ve Kbelích. Na konci 80. let odešel pracovat do Muzea letectví a kosmonautiky v Praze. Později se Vladimír Remek zapojil do politického života a za Komunistickou stranu Čech a Moravy byl zvolen do Evropského parlamentu (2004–2013). Mezi lety 2014–2018 působil jako velvyslanec České republiky v Rusku. Je po něm pojmenována planetka č. 2552.

Audio (2 nahrávky)
Upoutávka


Datace


Použité zdroje
Česká televize, Vladimír Remek slaví sedmdesátku. Dodnes je jediným Čechem, který se podíval do vesmíru [online]. 26.9.2018 [Accessed 20 August 2020]. Dostupné z: https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2605265-vladimir-remek-slavi-sedmdesatku-dodnes-je-jedinym-cechem-ktery-se-podival-do-vesmiru

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.