Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Tomáš Dvořák

Tomáš Dvořák

Český vícebojař, trojnásobný mistr světa v desetiboji, halový mistr Evropy v sedmiboji, bronzový olympijský medailista a bývalý držitel světového rekordu v desetiboji s výkonem 8 994 bodů.


Podrobné informace

*11. 5. 1972 Zlín

Tomáš Dvořák se začal atletice věnovat již na základní škole v rodném Zlíně, pro svoji všestrannost zvolil desetiboj. Již v roce 1990 získal titul juniorského mistra Československa v sedmiboji. Prvním mezinárodním úspěchem bylo druhé místo na ME juniorů v Soluni v roce 1991. V tomto závodě Dvořák stanovil nový český juniorský rekord v desetiboji, který byl překonán až v roce 2014 Jiřím Sýkorou. V roce 1994 na halovém ME v Paříži se umístil na čtvrtém místě a na MS 1995 v Göteborgu obsadil páté místo. V témže roce dokázal vybojovat stříbrnou medaili na halovém MS v Barceloně. O rok později vyhrál stříbro na halovém ME ve Stockholmu. V roce 1996 získal Dvořák bronzovou medaili na OH v Atlantě, kde vytvořil nový český rekord v desetiboji o hodnotě 8 664 bodů. Tento výkon posunul již v následující sezóně 1997 na 8 837 bodů při závodě na MS v Athénách, v němž získal zlato. V roce 1999 dosáhl výkonu 8 994 bodů a stal se držitelem světového rekordu v desetiboji. Dvořákova druhá účast na olympijských hrách byla vinou zranění méně úspěšná, na OH 2000 v Sydney obsadil sedmé místo. Olympijské hry v Athénách v roce 2004 byly pro Dvořáka třetí v pořadí, závod pro českého desetibojaře však kvůli zdravotním problémům skončil již při první disciplíně. Svůj poslední desetibojařský závod absolvoval v roce 2008 ve Staré Boleslavi, opět vinou zranění jej však nedokončil.

Tomáš Dvořák vystudoval během profesionální kariéry atleta Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze, aby se mohl později věnovat trenérské činnosti. V několika posledních sezónách svého závodění již trénoval vlastní atletickou skupinu a v roce 2009 jej Český atletický svaz jmenoval šéftrenérem české atletické reprezentace. S manželkou Gabrielou, která je bývalou dálkařkou a v současné době rovněž trenérkou, má Tomáš Dvořák tři dcery, dvojčata Kateřinu a Barboru, které jsou aktivními atletkami, a nejmladší Terezu.

Použité zdroje
ČERMÁK, Petr. Tomáš lví srdce. Lipník nad Bečvou: Imagination of People, 2007. Portréty. ISBN 978-80-254-0014-2.
http://www.atletika.cz/reprezentace/medailony-atletu/tomas-dvorak-1/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.