Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych

Český tenista, držitel třinácti titulů na okruhu ATP Tour ve dvouhře a dvou titulů ze čtyřhry.Zahrál si semifinále French Open a též finále Wimbledonu (2010). 

 


Podrobné informace

*17. 9. 1985 Valašské Meziříčí

Tomáše Berdycha přivedli k tenisu rodiče, když mu bylo teprve pět let, o dvanáct let později se propracoval do profesionálního tenisového světa. Na svůj první grandslamový turnaj US Open se kvalifikoval v roce 2003. V osmnácti letech poprvé reprezentoval ČR v týmovém Davis Cupu a za předvedenou hru a vítězství ve čtyřhře i dvouhře se posunul v žebříčku ATP téměř o pět set míst na 103. místo.

V roce 2004 se poprvé zúčastnil Wimbledonu, vypadl však v prvním kole turnaje. V tomtéž roce reprezentoval Českou republiku na LOH v Athénách, zde se mu podařilo porazit tehdejší světovou jedničku Rogera Federera a upoutat na sebe pozornost médií. V závěru sezóny získal svůj první titul na ATP (Asociace tenisových profesionálů) Tour a výrazně se v žebříčku ATP posunul. Tituly z ATP Tour sbíral Berdych i v dalších sezónách. Do roku 2008 Tomáše Berdycha trénoval bývalý tenista Jaroslav Navrátil.

Sezóna 2010 byla pro Berdycha velmi úspěšná. Zahrál si semifinále na French Open a ve Wimbledonu došel až do finále, v němž prohrál s Rafaelem Nadalem. V roce 2012 se probojoval do semifinále US Open, společně s Petrou Kvitovou vyhrál Hopmanův pohár a s Radkem Štěpánkem se podílel na zisku Davis Cupu pro Českou republiku.

Následující sezónu se podařilo českým tenistům Davis Cup obhájit. Berdych byl úspěšný i v řadě turnajů ATP a po semifinálových účastech na Australian Open v květnu 2015 dosáhl na čtvrtou příčkou nejvyššího umístění v žebříčku ATP.

Na konci sezóny 2017 jej omezovaly zdravotní komplikace, kvůli kterým odvolal svou účast na několika turnajích včetně Wimbledonu. Také v sezóně 2018 se Berdych potýkal s bolestmi zad, jež ho přiměly sezónu předčasně ukončit. V současné době patří k nejlepším českým tenistům. 

Použité zdroje
KIRCHNER, Jaroslav. Češi na tenisových trůnech. Velké Přílepy: Olympia, 2013. ISBN 978-80-7376-331-2.
https://sport.idnes.cz/tomas-berdych-ocima-rodicu-jak-berda-behal-se-svihadlem-do-lesa-pux-/tenis.aspx?c=A100713_191108_tenis_ot
https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/1007207-dalsi-rana-zraneny-berdych-vynecha-cele-leto-a-ceka-ho-dalsi-propad-zebrickem-ukonci-sezonu.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.