Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Tom Stoppard

Tom Stoppard

Světově proslulý britský dramatik, scenárista a režisér česko-židovského původu.


Tom Stoppard Кондрашкин Б. Е. (ru:Участник:KDeltaE) / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
Podrobné informace

*3. 7. 1937 Zlín

 

 

Sir Tom Stoppard se narodil jako Tomáš Straussler ve Zlíně v rodině židovského lékaře Baťovy nemocnice. V roce 1939 Jan Antonín Baťa své židovské zaměstnance vysílal do svých mimoevropských filiálek, aby je ochránil před nacismem. Tak se Strausslerova rodina ocitla v Singapuru. Před japonskou okupací Singapuru v únoru 1942 byla Tomášova matka s oběma syny přes indický Darjeeling poslána do Austrálie. Otec padl ve válce jako britský dobrovolník, když byly Tomášovi čtyři roky. Matka se v roce 1945 provdala za britského důstojníka majora Kennetha Stopparda, jenž oba její syny adoptoval. Po válce v roce 1946 se Stoppardovi přestěhovali do Anglie.

 Od sedmnácti let se Tom Stoppard živil v Bristolu jako novinář a divadelní kritik. Od šedesátých let 20. století psal divadelní hry a filmové scénáře. Jeho hry se od té doby hrají po celém světě. Mimořádného uznání dosáhly kupříkladu hry Zamilovaný Shakespeare, Rosenkrantz a Guildenstern jsou mrtvi, Travestie, Skokan, Arkádie, Rock’n’Roll a další. V sedmdesátých letech se začal angažovat v oblasti lidských práv a navštívil Sovětský svaz a rodné Československo, kde se setkal i s Václavem Havlem, jehož hry překládal do angličtiny.

Pod záštitou Nadace Charty 77 je českým autorům udělována Cena Toma Stopparda za esejistické dílo. Sir Tom Stoppard v roce 1998 navštívil Českou republiku a v průběhu svého pobytu navštívil i svůj rodný dům ve Zlíně.

Sir Tom Stoppard je ve Spojeném království neúnavným propagátorem České republiky. Česká témata se objevují i v jeho dramatech, například ve hrách Krhútův Makbeth, Doggův Hamlet a Rock’n’Roll.

Tom Stoppard, dnes jeden z nejvýznačnějších britských dramatiků, jehož hry se inscenují i v českých divadlech, je nositelem Řádu britského impéria, roku 1997 ho královna Alžběta II. pasovala do rytířského stavu a od roku 2000 je nositelem nejvyššího osobního ocenění Order of Merit. V roce 2011 z rukou Karla Schwarzenberga převzal v Londýně cenu za šíření dobrého jména České republiky ve světě Gratias agit.    

 

Použité zdroje
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tom_Stoppard
https://www.mzv.cz/london/cz/aktuality/vyznamny_britsky_dramatik_sir_tom.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Stoppard
https://www.csfd.cz/tvurce/7620-tom-stoppard/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.