Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Šumavanka

Šumavanka

České národní plemeno slepic, jehož historie se píše od roku 1946. Jsou velmi přizpůsobivým plemenem, vhodným k chovu do náročných podmínek. Od roku 2011 existuje samostatný Klub chovatelů šumavanek.


Kohout šumavanky. Autor: Bodlina, licence CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Šumava_chicken_cockerel.jpg
Podrobné informace

Šumavanky jsou českým národním plemenem slepic a jejich historii začal psát v roce 1946 chovatel František Řehtáček, který si všiml rázovitých slepic bez jakékoli péče v po válce vysídleném pohraničí. Pro vytvoření nového plemene byla brána vzájemně podobná zvířata převážně z okolí Vimperka a Kašperských Hor. Své jméno dostaly šumavské slepice na první poválečné krajské výstavě v Plzni a navrhovatel jména „šumavanka“ byl chovatel Václav Korda ze Sušice. V roce 1962 byly uznány také zdrobnělé šumavanky žluté.

Jde o slepice středně těžkého typu, pro které je charakteristický poměrně dlouhý ocas. Šumavanky jsou známé především v unikátní zlaté barvě s redukovanou kresbou, tedy jako takzvané zlaté stříkané. Uznány jsou i stříbrné stříkané. Jsou přizpůsobivé, odolné, otužilé, a proto jsou vhodné k chovu i do tvrdších klimatických podmínek. Velmi dobře snášejí zimu, protože jim neomrzají hřebeny. Hmotnost kohouta jsou asi 3 kg, hmotnost slepice pak přibližně 2,5 kg. Slepice jsou výborné nosnice, snášejí přes 180 vajec ročně. Hmotnost vajec bývá asi 58 g a barva jejich skořápky je hnědá. Maso šumavanek je šťavnaté, jemné a je považováno za velmi kvalitní.

Osud šumavanek byl v sedmdesátých letech 20. století kvůli častému křížení s jinými plemeny velmi nakloněn a na počátku 90. let už přímo ohrožen. Dnes je plemeno mimo ohrožení vlastní existence a 16. dubna 2011 byl ministerstvem vnitra uznán samostatný Klub chovatelů drůbeže šumavanek se sídlem v Hořejším Těšově u Sušice.

Kromě běžné šumavanky existuje i menší šumavanka zdrobnělá. Ta snáší jen asi 120 vajec ročně, hmotnost vejce je zhruba 40 g. Kohouti i slepice jsou asi o 1,5 kg lehčí a chovají se ve zlaté, černě stříkané barvě.

 

Použité zdroje
PROMBERGEROVÁ, Iveta. Šumavanky. In: iFauna.cz [online]. 3. 4. 2013 [cit. 25. 8. 2020]. Dostupné z: https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6528/sumavanky/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.