Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Reinhard Tristan Eugen Heydrich

Reinhard Tristan Eugen Heydrich

Zastupující říšský protektor protektorátu Čechy a Morava za druhé světové války. Nejznámější a nejvíce nenáviděný nacista v Československu.


Autor: Bundesarchiv, Bild 146-1969-054-16 / Hoffmann, Heinrich, licence CC-BY-SA / CC BY-SA 3.0 DE, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_146-1969-054-16,_Reinhard_Heydrich.jpg
Podrobné informace

50.118333,14.464722*7. 3. 1904 Halle an der Saale, Německé císařství, (dnešní Německo) – 4. 6. 1942 Praha

Reinhard Tristan Eugen Heydrich, budoucí „Řezník Prahy“, jak byl přezdíván za války, se narodil nedaleko německého Lipska v rodině hudebního skladatele a nacionalisty. Jeho matka zastávala hodnoty tvrdé disciplíny, proto byl mladý Heydrich zakřiknutý, ale zároveň se snažil ve všem vynikat. Během studií exceloval a také se ukázal být výborným atletem a šermířem. Po skončení první světové války se zapojil do Freikorps, pravicové a antisemitské organizace, která násilně oponovala komunistům v ulicích Německa.

V roce 1922 hledal Heydrich kariéru u námořnictva, kde se stal kadetem. Vynikal nejenom jako voják, ale také ve svém sexuálním životě. Kvůli „chování nehodnému důstojníka“ byl v roce 1931 přinucen z námořnictva odejít. Brzy nato vstoupil do Národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP) a do organizace SS (Schutzstaffel), která v té době sloužila jako Hitlerova osobní stráž. Díky podpoře ze strany Heinricha Himmlera založil Heydrich Bezpečnostní službu při organizaci SS, která se brzy rozvinula v organizaci s rozsáhlou sítí informátorů vedoucích spisy o všech, kdo by se mohli postavit proti Hitlerovi. V lednu 1933 získala NSDAP moc a současně s podporou Heydricha začalo masové zatýkání komunistů, odborářů a dalších, kteří se vzdorovali Hitlerovu režimu. Rozsah těchto zatýkání byl tak velký, že chyběly prostory k uvěznění všech osob. Kvůli tomu byla bývalá továrna v Dachau přeměněna na koncentrační tábor pro politické vězně. O rok později se Heydrich stal druhým velitelem gestapa a v dubnu zorganizoval tzv. „Noc dlouhých nožů“.

V březnu 1939 bylo Československo okupováno německou armádou a o dva roky později, v říjnu 1941, byl Heydrich jmenován zastupujícím říšským protektorem protektorátu Čechy a Morava. Nastoupil s politikou tvrdých represí vůči jakýmkoli projevům nesouhlasu a odboje a zároveň dílčích úlev a pobídek v případě plnění výrobních kvót a projevů loajality. Brzy poté založil židovské ghetto v Terezíně. Mezi nacisty mluvil ve svém projevu 2. 10. 1941 otevřeně o tom, že „Čech nemá v tomto prostoru co pohledávat“ a že s Čechy nacisté naloží tak, že třetinu odsunou na Sibiř, třetinu poněmčí a třetinu povraždí. I jako zastupující říšský protektor byl Heydrich významnou postavou v nacistickém aparátu mimo česká území, v lednu 1942 pronesl hlavní projev na konferenci ve Wannsee, kde bylo rozhodnuto o „konečném řešení židovské otázky“.

Dne 27. 5. 1942 bylo Heydrichovo auto napadeno československými výsadkáři Jozefem Gabčíkem a Janem Kubišem, kteří byli vycvičeni v Anglii a vysláni do Čech, aby na něj spáchali atentát. Atentátníci na auto nejprve zkoušeli vystřelit ze samopalu, který se však zasekl, a tak na něj hodili bombu, která Heydricha zranila. Na následky zranění zemřel o osm dnů později. Po jeho úmrtí pronásledovalo gestapo a SS české parašutisty a zavraždili i s rodinou každého, kdo se jakkoli účastnil příprav atentátu nebo parašutistům pomohl. Masové popravy (tzv. heydrichiáda) se týkaly i lidí obviněných ze „schvalování“ atentátu. Odhaduje se, že nacisté v reakci na atentát zavraždili přes 2 000 lidí, včetně vyvraždění obce Lidice (10. 6. 1942) a popravy spisovatele Vladislava Vančury. Vojenský název pro atentát na Heydricha byl Anthropoid, stejně jako film, který byl natočen v roce 2017 a mapuje poslední dny parašutistů.

Použité zdroje
FRAJDL, Jiří. Protektorát Čechy a Morava 1939-1945. 1. vydání Moravská Třebová: Diatext, 1993. Č. inv. 322153

LEWIS, David. Muž, který stvořil Hitlera – zrození vůdce. 1. vydání Praha: Práh, 2003. ISBN 80-7252-122-5

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.