Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Petra Kvitová

Petra Kvitová

Česká tenistka, která se věnuje tenisu profesionálně od roku 2006. Největšího úspěchu dosáhla v roce 2011, když vyhrála Wimbledon a Turnaj mistryň. 


Podrobné informace

*8. 3. 1990 Bílovec

Petra Kvitová prožila dětství ve Fulneku, kde se učila hrát tenis pod vedením svého otce Jiřího. V šestnácti letech přestoupila do TK Agrofert Prostějov. První velký turnaj ITF (Mezinárodní tenisová federace) si zahrála v roce 2006. V témže roce vyhrála dvouhru i čtyřhru na MČR staršího dorostu v Pardubicích a v následující sezóně si mladá tenistka vyzkoušela i turnaj žen WTA Tour a také zaznamenala premiéru ve Fed Cupu.

V roce 2008 se Petře Kvitové mimo jiné podařilo ve dvouhře porazit bývalou světovou jedničku Venus Williamsovou a ze 143. místa v žebříčku WTA (Ženská tenisová federace) se dostala mezi padesát nejlepších tenistek světa. Další sezóna přinesla Kvitové první velké vítězství na okruhu WTA Tour. V roce 2010 se Petra poprvé probojovala do semifinále Wimbledonu

Nejúspěšnějším rokem byl pro Petru Kvitovou rok 2011, ve kterém nejprve vyhrála svůj druhý titul na WTA, zahrála si čtvrtfinále na Australian Open. V průběhu jara se posunula v žebříčku do první desítky a postupně toto umístění vylepšovala. Na slavném tenisovém turnaji Wimbledonu porazila ve finále ruskou tenistku Mariu Šarapovovou, čímž vyhrála první grandslamový titul v kariéře. V říjnu roku 2011 zvítězila také v Turnaji mistryň a posunula se na 2. místo v žebříčku WTA. Úspěšnou sezónu zakončila vítězstvím v týmovém turnaji Fed Cup.

Následující sezóna 2012 nebyla pro Kvitovou tak úspěšná, jako ta předešlá. Tenistka se protrápila několika turnaji a některé dokonce vynechala kvůli zranění a nemoci. Dařilo se jí ve čtyřhře, kde vyhrála spolu s Tomášem Berdychem Hopmanův pohár, a s Fed Cupovým týmem obhájila vítězství z předchozího roku. V průběhu sezóny klesla na 8. místo v žebříčku WTA.

Další triumf Kvitová zaznamenala až v roce 2014, když podruhé vyhrála Wimbledon a ve Fed Cupu slavila třetí výhru. Na OH 2016 v Riu de Janeiro vybojovala bronzovou medaili ve dvouhře žen a už popáté se podílela na zisku Fed Cupu.

Petra Kvitová prodělala v roce 2017 zranění levé ruky jako následek loupežného přepadení v jejím prostějovském bytě. Po operaci a dlouhotrvající rekonvalescenci se vrátila na kurty, kde se začala znovu zlepšovat a objevila se opět v elitní desítce v žebříčku WTA. Je držitelkou mnoha ocenění za své sportovní úspěchy i za propagaci tenisu ve světě.

Použité zdroje
ČERMÁK, Petr. Lvice Petra Kvitová. Doplněné vydání. Praha: Imagination of People, 2016. Portréty. ISBN 978-80-87685-54-9.
KIRCHNER, Jaroslav. Češi na tenisových trůnech. Velké Přílepy: Olympia, 2013. ISBN 978-80-7376-331-2.
https://www.ceskatelevize.cz/sport/tenis/129289-kvitova-veceri-wimbledonskych-sampionu-jsem-si-uzila/
http://www.fulnek.cz/petra-kvitova/ds-1076

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.