Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Petr Čech

Petr Čech

Český fotbalový brankář, dlouholetá opora české fotbalové reprezentace a významná osobnost Premier League. Je stále považován za jednoho z nejlepších fotbalových brankářů na světě. Petr Čech je držitelem několika rekordů a řady ocenění za své sportovní výkony. 


Petr Čech
Podrobné informace

*20. 5. 1982 Plzeň

Petr Čech v dětství obdivoval hokejového brankáře Dominika Haška a chtěl se stát hokejistou, rodiče ovšem neměli dostatečné finance na drahou hokejovou výstroj. Jeho otec se rozhodl přivést syna ke svému kamarádovi Jiřímu Sequensovi, který se v té době věnoval trénování malých fotbalistů v Plzni. Čech se nejprve zapojil do týmu jako hráč v poli, až v deseti letech se vinou zranění postavil do brány, ve které dodnes předvádí neuvěřitelné zákroky. Jeho sportovní výkony vycházejí mimo jiné i z atletické průpravy pod dohledem jeho otce, bývalého atleta. Od roku 1989 představoval Čech pilíř mládežnických týmů Viktorie Plzeň i reprezentačních výběrů, na ME do 16 let, jež se konalo v České republice, byl dokonce vyhlášen nejlepším brankářem. Vedení klubu FC Viktoria Plzeň však v roce 1999 prodalo svého odchovance týmu FC Chmel Blšany, v němž Čech odehrál dvě sezóny. V roce 2001 jej odkoupila za 22 milionů korun pražská Sparta, ponechala ovšem brankáře ještě rok na hostování v Blšanech. Následující sezónu již Čech chytal za Spartu Praha, k titulu jí však nepomohl. Dalším zlomovým okamžikem, který pozvedl Čechovu fotbalovou kariéru na vyšší příčku, se stalo finále Mistrovství Evropy hráčů do 21 let ve Švýcarsku. Tam svými zákroky pomohl vybojovat zlatou medaili a upozornil na sebe celý fotbalový svět.

Po vydařeném turnaji podepsal brankář smlouvu s francouzským klubem Stade Rennes, kde odehrál dvě sezóny (2002–2004). V roce 2004 přestoupil do londýnského klubu Chelsea F.C. a působil zde do roku 2015. Po celou dobu působení v londýnském klubu patřil k oporám týmu a podílel se na zisku více než deseti titulů. Během svého angažmá v Chelsea F.C. se několikrát zranil, nejvážněji v roce 2006 při srážce se Stephenem Huntem. Prodělal zlomeninu lebeční kosti, lékaři museli lebku následně vyztužit titanovými destičkami. Po dlouhé rekonvalescenci se ale dokázal vrátit a navázat na svou slibně se rozvíjející kariéru. Po tomto úrazu Čech nosí speciálně vyrobenou ochrannou helmu. V sezóně 2014/15 se musel Petr Čech porvat o post brankářské jedničky s mladým Belgičanem Thibautem Courtoisem. V přípravě na nadcházející sezónu dal trenér šanci belgickému brankáři. V červnu 2015 Čech podepsal čtyřletou smlouvu s jiným londýnským velkoklubem Arsenal FC, za který chytá dodnes. V roce 2016 ukončil po 124 zápasech svou reprezentační kariéru a na počátku roku 2019 oznámil s koncem probíhající sezóny také konec profesionální kariéry. Čech je držitelem několika rekordů, dokázal udržet čisté konto v 53 zápasech za českou reprezentaci, vychytal rekordních 170 nul v Premier League (zápis v Guinessově knize rekordů 2017) a v české lize drží rekord 903 minut bez inkasovaného gólu. Za svoji dlouhou fotbalovou kariéru posbíral nespočet ocenění, desetkrát to byl Zlatý míč České republiky, desetkrát se stal Fotbalistou roku, dvakrát obdržel Cenu Ivo Viktora, získal Cenu Františka Pláničky a v neposlední řadě mu byla také čtyřikrát udělena Zlatá rukavice (Golden Glove).

Použité zdroje
ČERVINKA, Pavel. Top českých a československých fotbalistů. Velké Přílepy: Olympia, 2014. ISBN 978-80-7376-359-6.
http://www.petr-cech.cz/
https://fotbal.idnes.cz/petr-cech-domu-nosil-hlavne-jednicky-d76-/fot_me2004.aspx?c=A040617_092830_fot_me2004_ot

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.