Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Pavel Nedvěd

Pavel Nedvěd

Český fotbalista, někdejší kapitán fotbalové reprezentace, držitel Zlatého míče z roku 2003 a současný viceprezident Juventusu Turín. Získal stříbro s reprezentačním týmem na Mistrovství Evropy v roce 1996 v Anglii a bronz na Mistrovství Evropy v roce 2004 v Portugalsku.


Podrobné informace

*30. 8. 1972 Skalná u Chebu

Pavel Nedvěd prožil své první fotbalové okamžiky ve třinácti letech na hřišti RH Cheb. O dva roky později přestoupil do plzeňského klubu Škoda Plzeň (dnes Viktoria Plzeň), kde si talentovaného středopolaře okamžitě všimli. V roce 1991 odešel Nedvěd do Dukly Prahy, aby zde odsloužil povinnou vojenskou službu. V této době již o fotbalistu projevoval zájem klub AC Sparta Praha, za niž začal hrát v roce 1992.

Reprezentační dres Nedvěd poprvé oblékl v přátelském utkání proti mužstvu z Irska. Pro Českou republiku s týmem vybojoval cenné stříbro na Mistrovství Evropy ve fotbale v roce 1996 v Anglii. Díky tomu se dostal do povědomí evropské fotbalové veřejnosti, a to mu pomohlo k získání zahraničního angažmá. V Laziu Řím působil od roku 1996 do roku 2001 a s klubem získal prvenství v italské lize, vyhrál Italský pohár i Pohár vítězů pohárů.

V roce 2001 jevilo o Pavla Nedvěda zájem několik evropských velkoklubů. Nejlepším po finanční stránce i stránce sportovní se jevil Juventus Turín, s nímž Nedvěd podepsal smlouvu na osm let. V roce 2003 se dočkal ocenění, kterého se před ním z českých hráčů dostalo jen Josefu Masopustovi – získal cennou trofej Zlatý míč, jenž je udělována nejlepším fotbalistům Evropy. Nedvědovi se velmi dařilo i v reprezentaci. Byl jejím kapitánem a dokázal mužstvo dovést až do semifinále Mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2004 v Portugalsku. Reprezentace na tomto turnaji i zásluhou Nedvěda získala bronz. V semifinále se však Nedvěd zranil a musel podstoupit dlouhou léčbu a následnou rekonvalescenci kolene. Později oznámil konec reprezentační kariéry, přesto se na podzim roku 2005 opět k národnímu mužstvu připojil a pomohl vybojovat účast na Mistrovství světa ve fotbale v roce 2006 v Německu.

V roce 2006 se jméno Juventusu Turín a některých jeho představitelů objevilo v kauze korupční aféry. Tým i jeho největší hvězdy včetně Pavla Nedvěda tuto krizi ustály a dokázaly opět vybojovat účast v nejvyšší soutěži. Svou aktivní fotbalovou kariéru se Grande Paolo, jak se Nedvědovi v Itálii začalo přezdívat, rozhodl ukončit v srpnu 2009. Po skončení sportovní kariéry vstoupil Nedvěd do vedení klubu Juventus Turín, v říjnu 2015 se stal jeho viceprezidentem. Za svá fotbalová vítězství a zejména za reprezentaci České republiky získal řadu ocenění, v neposlední řadě v roce 2015 dostal Medaili Za zásluhy o stát v oblasti sportu.

 

Použité zdroje
ČERVINKA, Pavel. Top českých a československých fotbalistů. Velké Přílepy: Olympia, 2014. ISBN 978-80-7376-359-6.
KIRCHNER, Jaroslav a Jan SLEPIČKA. Hvězdy českého sportu. Ilustroval Milada HOUSKOVÁ. Havlíčkův Brod: Fragment, 2001. ISBN 80-7200-582-0.
http://www.pavelnedved.cz

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.