Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Paleček

Paleček

Chlapec malý jako palec, pohádkový hrdina, který přes svou velikost vynalezne vždy způsob, jak se šťastně zachránit. Z folkloru převzatý námět se po literárním zpracování stal ve společnosti užívaným pojmenováním se širokou působností.


Paleček v ilustraci k pohádce, Autor: Artuš Scheiner, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/A_Story_about_Palecek%2C_%22Little_Thumb%22_3.jpg
Podrobné informace

Paleček, maličký, ale chytrý chlapec, pojmenovaný podle názvu krátkého prstu, představuje motiv evropského původu hojně rozšířený po celém světě. Narodil se rodičům, kteří byli dlouho bezdětní, a hned po svém narození nese otci oběd na pole. Nadpřirozenou užitečností a drobnou postavou připomínají někdy jeho atributy domácího šotka, obvykle se však vydává do světa „na zkušenou“ a podobně jako hloupý Honza i on řeší vzniklé komplikace bystrým rozumem. Ze své velikosti dokáže učinit výhodu – vleze koni do ucha, aby jej přemluvil, že má jít dál, oře takto s volem nebo podlézá dveře a tím, že jako malý není vidět, se někdy stává takřka neviditelným. Spolkne-li ho zvíře, volá z břicha o pomoc, či zvíře, obvykle krávu, v břiše píchá. Ze spárů lupičů, kteří jej nutí krást, se dostane hlasitým vyptáváním, a tak celou tlupu prozradí.

Maličkého pohádkového hrdinu lze nalézt ještě pod označením, které se shoduje s dalším z názvů pro prsty, a to jako Malíčka. Ten je znám např. z filmové pohádky česko-lotyšské koprodukce Pohádka o Malíčkovi (1985). Kromě pojmenování mnohých sdružení zaměřujících se na práci s dětmi se jména Palečka či Malíčka objevují od 19. století v názvech různých podniků a jiných spolků (např. humoristický časopis vycházející do konce 19. století či výrobce automobilů na počátku 20. století Paleček & Co).

Použité zdroje
TILLE, Václav. Soupis českých pohádek. V Praze: nákladem České akademie věd a umění, 1929-1937. 3 svazky (619; 451; 661 stran). Rozpravy České akademie věd a umění; třída III, číslo 66, 72, 74.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.