Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Most Legií

Most Legií

Most přes Vltavu v Praze, dokončený v roce 1901. Přes Střelecký ostrov spojuje Národní třídu s Malou Stranou.


Autor: Jvs / CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Most_legii-pravy_breh.jpg
Podrobné informace

Most Legií byl vybudován v Praze jako osmý most v pořadí po proudu řeky a nad Vltavou se klene přes Střelecký ostrov mezi Národní třídou a Malou Stranou. Nesl několik názvů, původně byl mostem císaře Františka I., od roku 1919 (a následně i po 2. světové válce) mostem Legií, během okupace německými vojsky se jmenoval Smetanův a od roku 1960 byl mostem 1. máje. V březnu roku 1990 mu byl vrácen název most Legií.

Stavba mostu probíhala v letech 1898–1901. Na jeho místě stál dříve starší, řetězový most z let 1839–1841 (první z řetězových mostů v Praze), který ale ke konci 19. století dosloužil, a tak bylo rozhodnuto o vyhlášení veřejného konkurzu na vypracování projektu nového mostu. Zvítězil návrh autorů ing. Josefa Janků, ing. Jiřího Soukupa a arch. Antonína Balšánka. Stavba začala 3. 8. 1898 – do jednoho návodního pilíře byla uložena schránka s pamětní listinou. Most byl oficiálně otevřen 14. 6. 1901 za přítomnosti císaře Františka Josefa I. Od počátku byl osvětlen elektrickými obloukovými lampami Františka Křižíka.

Protože most vznikl v těsné blízkosti Národního divadla, potřeboval i odpovídající architektonickou úroveň, byl proto projektován v duchu historismu a secese. Most je dlouhý 343 m, široký 16 m a je rozdělen na osm plochých elipsovitých kleneb a jednu klenbu kruhovou. Po obou stranách jsou postaveny kamenné pylony s měděnými kopulemi, které v minulosti sloužily k vybírání mostného, a to až do počátku první světové války. Pod mostem se nachází Střelecký ostrov, který je pozemní cestou přístupný pouze přes most Legií. 

Audio (2 nahrávky)
Upoutávka


Hlavní text


Použité zdroje
MOŠNA, Václav. Krásné mosty České republiky. 1. české vyd. Praha: Slovart, ©2012. 239 s. ISBN 978-80-7391-617-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.