Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Mladý hlasatel

Mladý hlasatel

Týdeník určený především pro mládež. Vycházel v nakladatelství Melantrich v letech 1935–1941.


Autor: Kamil Albrecht – http://www.iklubovna.cz, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15718348
Podrobné informace

Časopis Mladý hlasatel, původně nazvaný Malý hlasatel, cílil především na mladší skupinu čtenářů a po brzkém přejmenování se zaměřil na publikum ve věku od 10 do 15 let. Prvním šéfredaktorem časopisu byl Břetislav Menčák. Nejslavnější éra časopisu začala roku 1938, kdy se do vedení redakce dostali Karel Bureš a Jaroslav Foglar. Druhý jmenovaný dlouhodobě řídil agendu čtenářského klubu a také rubriku Z Bobří hráze. Na výtvarné stránce časopisu se podíleli také Josef Lada či Otakar Batlička. V sedmém čísle čtvrtého ročníku se poprvé objevil příběh s názvem Černí jezdci řádí… Postavy jezdců později figurovaly v titulu prvních pokračování fenoménu českého komiksu – v legendárních Rychlých šípech. Foglar, který měl za sebou zkušenosti jako skautský vedoucí a spisovatel pro mládež, se stal roku 1938 šéfredaktorem. V téže době také vznikl první čtenářský klub Mladého hlasatele. Před zákazem časopisu protektorátní vládou roku 1941 redakce evidovala 24 600 podobných čtenářských klubů, v nichž se scházeli fanoušci seriálu, diskutovali a snažili se svým chováním napodobovat své oblíbené postavy. Náklad časopisu se vyšplhal na rekordních 207 000 výtisků.

Rok po sametové revoluci se několik Foglarových příznivců pokusilo o znovuobnovení Mladého hlasatele, přestože spisovatel sám nesouhlasil s použitím původního názvu. V roce 1991 jiná skupina založila časopis s názvem Hlasatel a Jaroslav Foglar byl dokonce zvolen čestným předsedou redakční rady. Oba pokusy byly neúspěšné a během velmi krátké doby oba kluby pro nezájem veřejnosti zanikly.

Použité zdroje
PROKŮPEK, Tomáš et al. Dějiny československého komiksu 20. století. Vyd. 1. Praha: Akropolis, 2014. 3 sv. ISBN 978-80-7470-061-3.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.