Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Milan Rastislav Štefánik

Milan Rastislav Štefánik

Slovenský astronom, diplomat a politik, jeden ze zakladatelů Československa a první československý ministr obrany.


Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Milan_Rastislav_%C5%A0tef%C3%A1nik_(2).jpg
Podrobné informace

*21. 7. 1880 Košiariská, Rakousko-Uhersko (dnešní Slovensko) – 4. 5. 1919 Bratislava, Československo (dnešní Slovensko)

Milan Rastislav Štefánik se narodil na Slovensku, formativním zážitkem pro něj byly střety s maďarizovaným školstvím na Slovensku. Roku 1900 začal v Praze studium astronomie, filosofie, matematiky a fyziky. Pobyt v Praze měl hluboký vliv na Štefánika i jeho kariéru. V této době se projevila jeho vášeň pro politiku, měl možnost seznámit se s Tomášem Garriguem Masarykem a Vavrem Šrobárem, kteří jej oba silně ovlivnili. Psal politické texty týkající se bojů Slováků za svobodu. Roku 1904 odešel do Paříže, kde pracoval jako astronom v meudonské hvězdárně. Hodně cestoval (Rusko, střední Asie, Afrika, jižní Amerika), v roce 1910 pozoroval na Tahiti Halleyovu kometu.

Na začátku první světové války nastoupil do francouzské armády, ale kvůli špatnému zdravotnímu stavu (krátce před propuknutím války se podrobil operaci žaludku a choroba se mu vracela) nemohl odejít na frontu. Podnikal především průzkumné lety. Rozvíjel také politickou aktivitu, na konci roku 1915 se setkal s Edvardem Benešem a posléze se stal klíčovým členem protirakouského odboje a Československé národní rady. Organizoval československé legie a navázal kontakty s některými klíčovými francouzskými politiky. Ve vládě nového Československa získal pozici ministra obrany, ale během návratu z Itálie do vlasti s ním havarovalo letadlo a Štefánik tragicky zemřel. Kolem jeho smrti existovala řada konspiračních teorií.

Použité zdroje
MLYNÁRIK, Ján. Cesta ke hvězdám a svobodě: [život M. R. Štefánika]. Překlad Sidonie Dědinová. 2. vyd., v ČSFR 1. vyd. Praha: Lidové noviny, 1991. 275 s. Knihovna Lidových novin; sv. 10. ISBN 80-7106-025-9.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.