Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Marie Rosůlková

Marie Rosůlková

Významná česká divadelní, filmová a televizní herečka, vypravěčka pohádek, dabérka. Jedna z nejvýraznějších českých hereček 20. století.


Autor: ČTK/Černík Vladimír
Podrobné informace

*17. 12. 1901 Plzeň – 15. 5. 1993 Praha

Ačkoli Marie Rosůlková vystudovala obchodní akademii, vždy si přála stát se herečkou. Již během studií působila v plzeňských ochotnických divadelních spolcích a roku 1921 konečně získala své první angažmá v Městském divadle v Plzni. Poté působila například v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, v Divadle Vlasty Buriana či v brněnském Zemském divadle. Roku 1934 se stala členkou souboru Městského divadla na Královských Vinohradech v Praze a od roku 1950 až do odchodu do penze (1982) působila v Městských divadlech pražských.

Na stříbrném plátně se Rosůlková začala objevovat od druhé poloviny 30. let. Poprvé stála před kamerou ve válečném dramatu Poručík Alexander Rjepkin (1937) a od té doby prošla mnoha nejrůznějšími rolemi, ve filmu se však dlouho omezovaly spíše na ty vedlejší. Zpočátku ztvárňovala především šarmantní mladé dámy, z nichž k nejzajímavějším patří podnikatelka v psychologickém snímku Gabriela (1941) režiséra Miroslava Krňanského. Drobné role přicházely i po znárodnění československé kinematografie. Od 60. let začala Rosůlková působit více v televizi, pro kterou natočila celou řadu filmů, her, inscenací a seriálů.

Marie Rosůlková se nejvíc proslavila až v poslední fázi své herecké kariéry, a to díky postavám moudrých, noblesních, a zároveň energických, rozverných, naivních i vtipných tetiček, stařenek a pohádkových babiček. V nich naplno uplatnila svůj komediální talent v kombinaci s hlubokým smyslem pro psychologii postav, neúnavnou vitalitou a nepřekonatelným optimismem. Nezapomenutelné postavy ztvárnila například v komediích Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970), Léto s kovbojem (1976) či Zítra vstanu a opařím se čajem (1977). Největší popularitu jí ovšem získala role excentrické babičky ze seriálu Taková normální rodinka (1971).

Použité zdroje
Česká divadla: encyklopedie divadelních souborů. Vyd. 1. Praha: Divadelní ústav, 2000. 615 s. ISBN 80-7008-107-4.
FIKEJZ, Miloš. Český film: herci a herečky. II. díl: L – Ř. Druhé vydání. Praha: Libri, [2010]. ISBN 978-80-7277-331-2.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.