Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Magion 2

Magion 2

Druhá československá družice. Dnes již nefunkční, avšak stále krouží kolem naší planety.  


ČTK/Peřina Luděk
Podrobné informace

Magion 2 je druhá z řady pěti družic československého kosmického programu, která byla z kosmodromu Pleseck v tehdejším Sovětském svazu vypuštěna do vesmíru v roce 1989, jedenáct let po vypuštění Magionu 1. Název reflektuje její využití – výzkum parametrů magnetického pole, ionosféry a plazmatu planety. 

Družice Magion 2 byla vyvinuta pracovníky Geofyzikálního ústavu Československé akademie věd (nyní Ústav fyziky atmosféry Akademie věd České republiky). Na rozdíl od lehčího Magionu 1 vážila 50 kg a měla tvar dvacetišestihranu, disponovala sadou skládacích ramen pro senzory, digitálním systémem shromažďování dat a plynovým pohonným motorem. Magion 2 byl vypuštěn 28. 9. 1989 nosnou raketou Cyklon-3 spolu s družicí Interkosmos 24 v rámci programu ACTIVE. Družice se oddělila od mateřského tělesa 3. 10. 1989. Československá družice byla vybavena jednosložkovým a třísložkovým magnetometrem, magnetickými a elektrickými anténami, frekvenčním analyzátorem, radiovým spektrometrem, plazmovými sondami a analyzátory energetických částic. Oproti své předchůdkyni, která shořela v atmosféře Země, se Magion 2, ač již nefunkční, dodnes nachází na oběžné dráze naší planety.

Použité zdroje
Magion 2, 3, 4, 5. Gunter's Space Page - Information on spaceflight, launch vehicles and satellites [online]. Dostupné z: https://space.skyrocket.de/doc_sdat/magion-2.htm

Magion 1: První československá družice odstartovala před 40 lety | Ábíčko.cz. Zábava, příroda, věda a technika | Ábíčko.cz [online]. Copyright © 2001 [cit. 26.08.2020]. Dostupné z: https://www.abicko.cz/clanek/precti-si-technika-vesmir/23874/magion-1-prvni-ceskoslovenska-druzice-odstartovala-pred-40-lety.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.