Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Lyžování v českých zemích

Lyžování v českých zemích

V České republice velmi oblíbený zimní sport, jehož počátky spadají do období přelomu 19. a 20. století a jsou spojeny s českým pohořím Krkonoše.


Harrachov. Čertova hora – Autor: Patrik Paprika (MagentaGreen), licence CC BY SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Harrachov,_Certova_hora_(3_cropped).jpg
Podrobné informace

Lyžování se v českých zemích začalo šířit koncem 19. století. Jeho počátky jsou spojovány s aktivitou Josefa Rӧsslera-Ořovského, který v Praze založil první lyžařský kroužek (1887) a byl rovněž dlouholetým členem Českého olympijského výboru a sportovním funkcionářem. Další významnou postavou tohoto zimního sportu byl hrabě Jan Harrach, který dovezl do Krkonoš lyže pro své lesní dělníky. Na přelomu 19. a 20. století Josef Rӧssler-Ořovský spolu s Janem Bucharem a Josefem Alešem začali propagovat v Krkonoších lyžařskou turistiku. Byly uspořádány četné závody a založeny lyžařské spolky, například Český krkonošský spolek Ski Jilemnice (1893), Český Ski klub Vysoké nad Jizerou (1903), a v roce 1903 dokonce Svaz lyžařů v Království českém. Česká lyžařská škola vycházela jednak ze skandinávské, jednak z alpské, a postupně dosáhla vysoké úrovně a mohla konkurovat i těm nejlepším světovým lyžařským školám. Současné lyžování se dělí na dva základní typy – alpské (sjezdové) a severské, nazývané též klasické, kam patří běh na lyžích, skoky a jejich kombinace. V posledních desetiletích získává mezi mládeží na popularitě rovněž akrobatické lyžování.

Vývoj lyžování vyvolal také vznik celé řady zimních sportovních středisek. K nejvýznamnějším patří ta v Krkonoších, například Harrachov se svým areálem skokanských můstků, běžeckými tratěmi, sjezdovkami, lanovkami a vleky a bobovou dráhou. Dalším významným krkonošským lyžařským střediskem je Pec pod Sněžkou s lanovkou, lyžařskými vleky, freestyle parkem a rozlehlým běžeckým areálem. Nejnavštěvovanějším a velmi rozsáhlým horským střediskem v Krkonoších je pak Špindlerův Mlýn. K dalším oblíbeným střediskům patří například Skiareal Ještěd, Bedřichov v Jizerských horách, Klínovec v Krušných horách, Špičák na Šumavě, Ramzová a Červenohorské sedlo v moravských Jeseníkách nebo Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě.

Použité zdroje
CHOVANEC, Felix. Dějiny lyžování. 1. vyd. Praha: SPN, 1989. 132 s.
DAVID, Petr et al. 110 let našeho lyžování. Praha: S & D, 2013. 438 s. ISBN 978-80-86899-68-8.
KULHÁNEK, Otto, MRÁZ, Ján, ed. a TROUSIL, Jaroslav, ed. Zlatá kniha lyžování: z dějin čs. a světového lyžařství. 1. vyd. Praha: Olympia, 1989. 597 s. Olymp.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.