Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jiří Josef Kamel

Jiří Josef Kamel

 

Český jezuita, misionář, cestovatel a především lékárník, léčitel a botanik. Muž, který propůjčil své jméno kaméliím.  


Jiří Josef Kamel By neznámí - https://www.jesuitica.be/info-item/2/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=88826972
Podrobné informace

*21. 4. 1661 Brno – 2. 5. 1706 Manila, Filipíny

 

Jiří Josef Kamel (německy Georg Joseph Kamel, též Kammel, latinsky Camellus či Camellius) v rodném Brně absolvoval gymnázium a ve Vídni jezuitskou misijní školu, kterou ukončil s vynikajícím prospěchem především v přírodních vědách. V Brně vstoupil v jedenadvaceti letech do jezuitského řádu. Po noviciátu nastoupil jako lékárník v Jindřichově Hradci a později vedl lékárnu v Českém Krumlově. 

V roce 1697 odjel přes Španělsko na misijní cestu do Mexika, odkud se v roce 1698 přeplavil na Filipíny do Manily. Zde otevřel první lékárnu na Filipínách, pečoval o nemocné, zkoumal místní flóru a faunu. Studoval také místní jazyky a zabýval se domorodou medicínou. Založil zde botanickou zahradu, v níž pěstoval především léčivé byliny.

Kamel na Filipínách sbíral rostliny, sestavoval herbáře, pořizoval kresby rostlin i zvířat a uváděl jejich názvy v různých jazycích. Podrobně popsal rostlinstvo ostrova Luzon. Své kresby, herbáře i zápisy posílal do Evropy i Asie, především do Londýna, kde spolupracoval se členy londýnské Královské společnosti, s lékárníkem Jamesem Petiverem a přírodovědcem Johnem Rayem, který jeho práce Královské společnosti předával. Kamel se pokusil i o klasifikaci rostlin, jež dělil do tří tříd: byliny, dřeviny a liany. Jako první objevil a popsal rostlinu Strychnos ignatii, z níž lze získat jedovatý alkaloid strychnin, a létající rybu Hirnudo luzonis. Jeho zápisky jsou dnes uchovávány v Britské knihovně v Londýně.

Na Kamelovu počest pojmenoval významný švédský přírodovědec Carl Linné rostlinný rod kamélie, k nimž náleží i Kamelem popsaný čajovník čínský – Camellia sinensis, a americký botanik Elmer Drew Merrill po něm pojmenoval rostlinu Eugenia kamelii

Jiří Josef Kamel nikdy nezapomínal na svou rodnou zem a jeden keřík nazval Myrtillus bohemica. V Brně-Jehnicích nese jedna z ulic jméno Kamelova.

 

Použité zdroje
https://botany.cz/cs/kamel/
https://brnensky.denik.cz/serialy/brnan-jiri-josef-kamel-dal-jmeno-kameliim20100822.html
https://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_osobnosti&load=166
https://cs.wikipedia.org/wiki/Georg_Joseph_Kamel
https://en.wikipedia.org/wiki/Georg_Joseph_Kamel

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.