Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jan Nepomuk Neumann (český světec)

Jan Nepomuk Neumann (český světec)

Kněz působící v USA, člen redemptoristického řádu a pozdější filadelfský biskup. V roce 1977 byl v Římě svatořečen papežem Pavlem VI.


Jan Nepomuk Neumann. Autor neznámý, licence Public domain, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Johannes_Nepomuk_Neumann.jpg
Podrobné informace

 

* 28.3. 1811 Prachatice – †5. 1. 1860 Filadelfie, Pensylvánie, USA

 

Jan Nepomuk Neumann se narodil 28. 3. 1811 v Prachaticích v česko-německé rodině. Po absolvování místního základního vzdělání odešel studovat gymnázium a poté bohosloveckou fakultu do Českých Budějovic. Z důvodu nadbytku duchovních v tehdejším Rakousko-Uhersku se mu nepodařilo získat kněžské svěcení. Jako misionář tedy odešel do USA, kde byl naopak římskokatolických kněží nedostatek. V červnu 1836 byl v New Yorku vysvěcen na kněze a následně odešel do svého prvního duchovního působiště ve Williamsville u Niagarských vodopádů, kde žilo velké množství přistěhovalců, mimo jiné německé národnosti. Mohl zde tedy uplatnit svou znalost německého jazyka. Roku odjel 1840 do Pittsburgu, kde v témže roce vstoupil do kongregace redemptoristů. Řeholní sliby složil v Baltimore, kde se následně stal také řádovým provinciálem. V roce 1852 byl vysvěcen 4. biskupem Filadelfie. Své rodiště znovu navštívil v roce 1854 při cestě do Evropy. Ve své duchovní činnosti se hojně věnoval zakládání kostelů a pastoraci imigrantů. Intenzivně také pomáhal budování škol a systematickému vzdělávání, bývá považován za zakladatele amerického katolického školství. Často až příliš úporná práce jej pravidelně vyčerpávala a přinášela mu množství zdravotních potíží. Zemřel na mrtvici 5. 1. 1860 ve věku 48 let. V roce 1977 byl papežem Pavlem VI. prohlášen za svatého. Je považován za jednoho z předních amerických světců, je po něm pojmenována řada institucí, například Neumann University poblíž Filadelfie. Bývá zobrazován v redemptoristickém oděvu s křížem, kostelem či odznaky biskupské hodnosti. V rodném domě Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích se dnes nachází duchovní a společenské centrum spravované sestrami boromejkami.

Použité zdroje
LIŠKA, Pavel. Svatý Jan Nepomuk Neumann. V Kostelním Vydří: Pro Městský úřad v Prachaticích vydalo Karmelitánské nakladatelství, 2011. 127 s. ISBN 978-80-7195-454-5.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.