Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Ivan Sviták

Ivan Sviták

 Český filozof, teoretik kultury, publicista a glosátor veřejného dění. Významný představitel českého marxistického humanismu a filozofické antropologie. Autor významných esejů o myšlenkovém odkazu českých dějin.


Ivan SVITÁK tlampač amplion. ČTK/Doležal Michal
Podrobné informace

Svůj zájem o filozofii zúročil Ivan Sviták studiem na Karlově univerzitě, kde získal roku 1949 doktorát. Jako mladý filozof výrazně spjatý s politikou KSČ, jejímž členem byl až do svého vyloučení v roce 1964, se zpočátku orientoval na dějiny ateistického myšlení a boj proti náboženství. Tato jeho orientace se ovšem změnila s nástupem liberálních 60. let. V roce 1964 se dostal do konfliktu s komunistickým vedením kvůli své práci v oboru marxistické filozofické antropologie, s jejíž pomocí hodlal popsat roli a zakotvení člověka v moderním světě bez dogmatických předsudků a ideologických zkreslení. V roce 1968 publikoval významnou práci Lidský smysl kultury, která aplikovala marxistický humanismus na teorii kultury. Během pražského jara se Sviták také politicky angažoval, podílel se na utváření programu Klubu angažovaných nestraníků (KAN), nezávislé a kritické občanské platformy, která se měla stát pilířem obnovy občanské společnosti. Jeho angažmá výrazné osobnosti české filozofie, navíc s politickým přesahem, bylo tak po srpnu 1968 nanejvýš nepřijatelným pro normalizační mocenské struktury a Sviták záhy emigroval do USA. Od roku 1971 působil na univerzitě v kalifornském Chicu, kde před americkým akademickým publikem prezentoval smysl československé demokratické reformy roku 1968 a přispěl k mezinárodnímu zájmu o problémy českých dějin a myšlenkových tradic. Svitákův smysl pro hledání souvislostí mezi filozofickými systémy různých dějinných epoch a kulturních okruhů pomohl definovat morální základy českých tradic humanismu a demokratické politiky a řada jeho myšlenkových postřehů dodnes nepozbývá na platnosti.

Po roce 1989 se Ivan Sviták vrátil do Československa a působil v politické sféře. Stal se teoretikem nově vznikající české demokratické levice, která po roce 1989 znovu hledala svoje místo jako autentická občanská platforma. Byl jedním z představitelů Levého Bloku, politické koalice, která v první polovině 90. let usilovala o hledání alternativ k pravicovému vývoji české politické scény. Přestože se koalice roku 1994 rozpadla, působil Sviták až do své smrti jako kritik poměrů po listopadu 1989 a jako výrazná osobnost české levice.

Audio (2 nahrávky)
Upoutávka


Datace


Použité zdroje
SVITÁK, Ivan. Kulatý čtverec: dialektika demokratizace: úvahy a statě, články z let 1968-1969. Vyd. 1. Praha: Naše vojsko, 1990. 299 s. ISBN 80-206-0004-3.
SVITÁK, Ivan. Kniha prezence: z deníku filozofa: Praha 1948-1958. 1. vyd. České Budějovice: Růže, 1990. 173 s. ISBN 80-7016-025-X.
SVITÁK, Ivan. Dialektika dějin. Köln: Index, ©1989. 260 s.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.