Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Franz Spina

Franz Spina

Českoněmecký agrární politik, filolog a literární vědec, člen několika československých vlád; zastánce spolupráce Čechů a Němců ve společném státě.


Franz Spina Neznámý / Public domain https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Franz_Spina.jpg
Podrobné informace

*5. 10. 1868 Městečko Trnávka – 17. 9. 1938 Praha

 

Franz Spina se narodil do zemědělské rodiny v bývalém německém jazykovém ostrově Hřebečsko na Moravě. Již od dětství ovládal němčinu i češtinu. Maturoval na gymnáziu v Moravské Třebové. Studoval filologii a filozofii na univerzitě ve Vídni a později na pražské Německé Karlo-Ferdinandově univerzitě. Stal se středoškolským profesorem a v roce 1909 se na Karlo-Ferdinandově univerzitě habilitoval. V roce 1919 byl zde jmenován profesorem české řeči a literatury. Spina je autorem řady vědeckých prací především o staročeské literatuře (zajímaly ho zvláště staročeské legendy a prvotisky), stal se spoluzakladatelem a redaktorem časopisu Slavische Rundschau.

Od 20. let se angažoval v politice. Byl členem agrární německé strany Bund der Landwirte und des ländischen Gewerbes (Svaz zemědělců a venkovských živností). Tato strana Spinovou zásluhou úspěšně hledala formu česko-německé spolupráce v rámci Československa. Od roku 1920 byl poslancem Národního shromáždění ČSR a v letech 1925–1938 úspěšným ministrem v československých vládách. Roku 1936 v jeho straně zvítězilo nacionalistické křídlo a Spina byl odstraněn z vedení strany. Jeho nástupce ve funkci předsedy Gustav Hacker v březnu 1938 prosadil splynutí strany s Henleinovou Sudetoněmeckou stranou. Spina na protest odstoupil ze všech veřejných funkcí. Těsně před mnichovskými událostmi zemřel, doslova uštván henleinovci.

Franz Spina je příkladem politika, který po celou dobu první československé republiky prosazoval těsnou spolupráci Čechů a Němců v Československu. Byl nejen úspěšným filologem – germanistou a bohemistou, ale i ministrem v několika vládách (nejdéle zastával post ministra veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy) a poslancem Národního shromáždění. Jeho krédem bylo dosažení vzájemného pochopení mezi národy. Dnes je v Česku jeho jméno neprávem opomíjeno.

 

Použité zdroje
CHURAŇ Milan a kol., Kdo byl kdo v našich dějinách ve 20. století, Libri, Praha 1994
RANDÁK Jan a kol., Osobnosti českých dějin. Euromedia Grup – Knižní klub, Praha 2013

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.