Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
František Moravec

František Moravec

Známý československý vojenský velitel, člen vojenské zpravodajské služby a jeden z lidí, kteří naplánovali atentát na Reinharda Heydricha.


Autor: Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Frantisek_Moravec2.jpg
Podrobné informace

*23. 6. 1895 Čáslav – †26. 7. 1966 Washington, D. C., Spojené státy americké

František Moravec, budoucí generál a člen vojenské zpravodajské služby Československa, nezačínal kariéru ve vojenských školách, ale zapsal se ke studiu na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy (v roce 1913), kde studoval latinu a francouzštinu. Kvůli válce byl povolán do armády, studoval důstojnickou školu a později byl poslán do Maďarska a Haliče. Na začátku ledna roku 1916 byl v Polsku zajat Rusy, přešel na jejich stranu a v roce 1916 nastoupil jako dobrovolník do srbské legie a později do československých legií. Už na konci války se vrátil do nově vzniklého Československa a rozhodl se zůstat v armádě.

Jako voják z povolání sloužil po vzniku Československa nejdříve v Plzni. V roce 1928 vystudoval Válečnou školu, čímž mu byla otevřena cesta do hlavního štábu. Od konce roku 1929 měl Moravec pozici ve vojenské zpravodajské službě v Plzni, v roce 1934 byl poslán do Prahy, kde působil na vysokých pozicích ve Vojenském zpravodajství. Už v roce 1939 se stal jejím prozatímním šéfem. Jeho největším úspěchem v tomto období bylo získání agenta Paula Thümmela (s označením A-54). Ten varoval Moravce, že se připravuje okupace Čech a Moravy, díky čemuž za pomoci Britů dne 15. 3. 1939 spolu s deseti dalšími kolegy a materiály ze zpravodajské služby utekl do Londýna.

V Londýně Moravec pokračoval ve zpravodajské činnosti a dostával cenné informace o akcích Němců v Evropě. Moravcovi byla svěřena příprava a provedení operace Anthropoid s cílem zavraždit Reinharda Heydricha. Po válce se vrátil do Československa, ale bylo proti němu opakovaně vedeno šetření, které bylo zastaveno teprve po intervenci prezidenta Edvarda Beneše. Po únorovém převratu se Moravec rozhodl emigrovat, což se mu podařilo 29. 3. 1948. Působil v západním Německu a pokoušel se o špionáž a diverzní operace proti komunistickému Československu. Na začátku 50. let ale byla jeho skupina infiltrována komunistickou tajnou policií StB. Moravec se po zpravodajských neúspěších přesunul do USA. Tam do své smrti působil jako konzultant a analytik na ministerstvu obrany. Až po pádu komunismu v Československu mu byla vrácena hodnost brigádního generála a jeho jméno také nese jedna ze speciálních jednotek Armády České republiky.

Použité zdroje
MORAVEC, František a MORAVCOVÁ-DISHEROVÁ, Hana, ed. Špion, jemuž nevěřili. V nakl. Leda vyd. 1. Voznice: Leda, 2014. 424 s. ISBN 978-80-7335-363-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.