Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Ferdinand Peroutka

Ferdinand Peroutka

Přední osobnost české mediální, veřejné a literární scény 1. poloviny 20. století. Esejista a publicista, šéfredaktor vlivného týdeníku Přítomnost. Zastával liberálně levicové postoje a měl blízko k politice prezidenta T. G. Masaryka.


Ferdinand PEROUTKA, publicista, novinář, dýmka. ČTK/ČTK
Podrobné informace

* 6. 2. 1895 Praha – † 20. 4. 1978 New York, Spojené státy americké

Peroutka byl ikonou české žurnalistiky, jeho kritické glosy a úvahy nad aktuálním děním se nadlouho staly modelovými vzory kritické analýzy jako základu žurnalistické práce. Původně byl spojen s autorským okruhem kolem redakce Lidových novin, později jako šéfredaktor týdeníku Přítomnost působil na politické povědomí české veřejnosti svými intelektuálně laděnými a kritickými komentáři. Patřil mezi pátečníky, neformální skupinu intelektuálů z blízkého okolí prezidenta T. G. Masaryka. Měl tak mimo jiné blízko i ke spisovateli Karlu Čapkovi a spolu s ním představoval výraznou osobnost demokraticky orientovaného levicového liberalismu. Peroutka byl vytrvale kritický jak vůči radikálním tendencím komunismu, tak vůči xenofobním tendencím domácího nacionalismu a formuloval pozici kriticky pojatého odstupu. Jako intelektuál se stával častým terčem útoků politických radikálů. Četné politické úvahy o vznikajícím Československu shrnul mimo jiné také do obsahově širokého a nikdy nedokončeného díla Budování státu, které dodnes představuje důležitý pramen pro studium dějin Československa po roce 1918.

Po roce 1945 setrval Peroutka na své kritické pozici vůči komunistickému radikalismu, což postupně ztěžovalo jeho nezávislou publicistickou pozici a vyústilo v nucený exil po únorovém puči roku 1948. Záhy se stal jedním z mluvčích československého zahraničního protikomunistického odboje. V roce 1949 sepsal ustavující deklaraci pro Radu svobodného Československa, která měla být sjednocující exilovou organizací. Od roku 1951 do roku 1961 působil jako ředitel českého oddělení rádia Svobodná Evropa. V eskalující etapě první ostré fáze studené války tak měl právě Peroutka přímý vliv na ideový obsah vysílání a stal se svého druhu hlasem české zahraniční demokratické inteligence. Zemřel roku 1978 v New Yorku. Dnes jeho jméno nese Cena Ferdinanda Peroutky, udělovaná českým novinářům jako ocenění jejich mravní integrity.

Audio (2 nahrávky)
Upoutávka


Datace


Použité zdroje
KOSATÍK, Pavel. Ferdinand Peroutka: pozdější život (1938-1978). Vyd. 2., (V Mladé frontě 1.). Praha: Mladá fronta, 2011. 346 s., [24] s. obr. příl. ISBN 978-80-204-2075-6.
KOSATÍK, Pavel. Česká inteligence: [od Jaroslava Golla po Magora]. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 2011. 382 s. ISBN 978-80-204-2373-3.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.