Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Evektor SportStar a EuroStar

Evektor SportStar a EuroStar

Moderní letadlo určené pro aerokluby a letecké školy. Letouny společnosti Evektor jsou kombinací vynikajících letových vlastností, nízkých provozních nákladů, moderního designu a dostupné ceny.


Autor: Robert Frola [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or GFDL, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:24-7324_Evektor-Aerotechnik_EV-97_SportStar_Max_(6931052501).jpg
Podrobné informace

SportStar a EuroStar jsou české dvoumístné lehké sportovní letouny vyráběné společností Evektor-Aerotechnik se sídlem v Kunovicích, která patří k největším výrobcům lehkých jednomotorových letadel na světě (za posledních 40 let prodal český výrobce více než 1 000 dvoumístných letounů ve více než 50 zemích). Požadavky na odlišné modifikace pro různé trhy si vyžádaly konstrukci několika verzí letounů. Pro evropský trh jsou určeny EuroStar SL, SL+, SLW, pro americký trh Harmony, SportStar Max či další upravené verze. Kokpit je vybaven pohodlnými sedadly, nastavitelnými pedály, čalouněnými opěrkami rukou, držáky lahví a systémem vytápění a větrání. Plexisklo umožňuje panoramatický výhled z kabiny v rozsahu téměř 360°. Letadla jsou poháněna čtyřválcovým motorem Bombardier Rotax 912ULS o výkonu 100 koní, jenž umožňuje (dle provedení) maximální rychlost 213–240 km/h. Dolet letounu činí 750–1 300 km a maximální výškový dostup je 4 720 m. Rozpětí křídel dosahuje hodnoty 8,15–8,65 m a délka letounu je 5,98 m.

Komfort a spolehlivost činí ze strojů SportStar a EuroStar ideální letadla pro použití v leteckých školách, a to zejména díky velkému prostoru v kabině a také ceně. Letouny mají celokovový design vyrobený z eloxovaného hliníku odolného proti korozi. Slouží také pro tahání kluzáků nebo pro vlečení bannerů. Tato letadla jsou známá svými vynikajícími letovými vlastnostmi, snadnou údržbou a nízkými provozními náklady.

Použité zdroje
EVEKTOR Sportstar - New standard in flight training [online]. [cit. 26.8.2020] Dostupné z: https://www.evektor.cz/sites/default/files/pdf/ga-buyer-sportstar-rtc.pdf

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.