Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Eva Bosáková

Eva Bosáková

Jedna z největších postav československé sportovní gymnastiky, čtyřnásobná olympijská medailistka a dvojnásobná mistryně světa.


Podrobné informace

*18. 12. 1931 Mladá Boleslav – 10. 11. 1991 Praha

Eva Bosáková pocházela ze sokolské rodiny. Její otec Alois Věchet byl sokolským gymnastou a účastníkem XI. olympijských her v Berlíně 1936. Bosáková se od dětství věnovala gymnastice, vynikala však též v krasobruslení a hrála házenou. Byla průkopnicí nového pojetí sportovní gymnastiky, do svých volných sestav zařazovala akrobatické a taneční prvky. Na mistrovství světa v Moskvě v roce 1958 jako první závodnice v historii předvedla ve finále prostných salto nazad. Od roku 1952 získala na třech olympijských hrách čtyři medaile. Vrcholem kariéry Evy Bosákové se staly hry v roce 1960 v Římě, kde vybojovala zlatou medaili a spolu se svou žákyní Věrou Čáslavskou dovedla družstvo československých gymnastek ke stříbru. Téhož roku získala ocenění nejlepší sportovec roku ČSSR.

Olympijských her v Tokiu v roce 1964 se nesměla zúčastnit kvůli účinkování ve hraném filmovém dokumentu O něčem jiném začínající režisérky Věry Chytilové. Po tomto nuceném ukončení kariéry na vrcholu slávy vystupovala v různých revuálních programech v Československu i v zahraničí, vedla kurzy redukční gymnastiky pro ženy a od konce 70. let trénovala začínající gymnasty. V roce 1984 byla jedinou z Československého olympijského výboru, kdo protestoval proti bojkotu XXIII. olympijských her v Los Angeles. Po revoluci 1989 začala pracovat na projektu centra ženské krásy, který však kvůli náhlé smrti nedokončila.

Použité zdroje
Borská, I. 1975. Trůn, na kterém stojím. Praha: Mladá fronta.
https://www.olympic.cz/sportovec/1370--eva-bosakova-vechtova
Sláva vítězům: Eva Bosáková. Česká televize, 2002

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.