Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Eliška Junková

Eliška Junková

Nejúspěšnější česká automobilová závodnice


Eliška Junková Zdroj: wikipedie
Podrobné informace

16. 3. 1900 Olomouc – 5. 1. 1994 Praha

 

Královna volantu, nejúspěšnější česká automobilová závodnice Eliška Junková-Khásová se narodila v Olomouci jako Alžběta Pospíšilová. Do závodního vozu usedla poprvé ve svých třiadvaceti letech jako spolujezdkyně svého manžela, automobilového závodníka Čeňka Junka. Brzy uchopila volant vozu Bugatti sama a zahájila svou samostatnou závodnickou kariéru. Značce Bugatti zůstala věrná celý život. Ve 20. letech 20. století se stala nejrychlejší ženou světa. Zúčastnila se tehdejších předních evropských automobilových závodů. Zvítězila v závodu do vrchu Zbraslav–Jíloviště v roce 1926 a v roce 1927 dojela na prvním místě v prestižní Velké ceně Německa na Nürburgringu, v témže roce zvítězila v závodě Coupé des Dames. Nejvýznamnějším úspěchem Elišky Junkové bylo páté místo v závodě Targa Florio na Sicílii v roce 1928.               

Závodní kariéry zanechala v roce 1928 po tragické smrti svého manžela. Motoristickému sportu však zůstala věrná i nadále jako jeho organizátorka (spolupodílela se na vybudování brněnského Masarykova okruhu) a propagátorka.

Na počátku 30. let cestovala jako spolupracovnice italské automobilky Bugatti po Asii, kde tuto značku propagovala. Od roku 1933 pracovala v gumárenském průmyslu, zprvu u firmy Baťa a později na ministerstvu chemického průmyslu.

Až do vysokého věku se tato šarmantní a vitální dáma o motoristický sport zajímala a propagovala ho. Psala motoristické sloupky do časopisu Za volantem a vydala i dvě knihy: Slovo k řidičkám v roce 1970 a Má vzpomínka je Bugatti v roce 1972. V roce 2015 vyšla vzpomínková kniha Eliška Junková vlastní rukou.

Eliška Junková byla za svou sportovní činnost jmenována zasloužilou mistryní sportu a v roce 2019 jí prezident republiky Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy in memoriam.

 

 

 

 

Použité zdroje
https://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/432599-eliska-junkova.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Eli%C5%A1ka_Junkov%C3%A1
https://www.databazeknih.cz/zivotopis/eliska-junkova-23092

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.