Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Divadlo na Vinohradech

Divadlo na Vinohradech

Jedno z tradičních pražských divadel. Sídlí v historické budově na náměstí Míru. Jedná se o divácky oblíbenou scénu, která se zaměřuje zejména na klasický činoherní repertoár.


Divadlo na Vinohradech. ČTK/Černý Jan.
Podrobné informace

1907–, Praha

Historická budova Divadla na Vinohradech byla postavena na popud vinohradského měšťanstva na dnešním pražském náměstí Míru mezi lety 1905–1907 na základě architektonického návrhu Aloise Čenského. Tato novorenesanční stavba s prvky secese je charakteristická dvěma sochami andělů umístěnými v jejím průčelí, které jsou alegorickým vyjádřením statečnosti a pravdy.

Divadlo zahájilo svou činnost v roce 1907 pod názvem Městské divadlo Královských Vinohrad slavnostní premiérou hry Jaroslava Vrchlického Godiva. Podle vzoru Národního divadla byly zpočátku angažovány dva soubory, a to ansámbly pro činohru a zpěvohru; ředitelem divadla byl jmenován František Adolf Šubert, dramaturgie a režie pak byla svěřena do péče Jaroslavu Kamperovi. Repertoár divadla se nejprve zaměřoval především na lidové žánry (veselohra či fraška). Od roku 1913, kdy se stal ředitelem František Fuksa a režisérem a dramaturgem byl Karel Hugo Hilar, získala významné postavení činohra na úkor zpěvohry, jejíž soubor se o šest let později osamostatnil. Umělecky plodné bylo pro vinohradské divadlo období 20. let, kdy zde působil režisér Jaroslav Kvapil ve spolupráci se spisovatelem a dramaturgem Karlem Čapkem. Během druhé světové války se divadlo ocitlo pod nacistickou správou, čímž strukturně velmi utrpělo. Na obnovení působnosti scény se po válce úspěšně přičinili režisér Jiří Frejka nebo scénograf František Tröster, kterým se společně s dalšími umělci podařilo divadlo navrátit k tradici, již nastolili Hilar s Kvapilem. Další krizi však pro divadlo znamenal přelom 40. a 50. let, kdy jej tehdejší komunistické vedení země neshledalo dostatečně ideologicky zaměřeným, a divadlo tak bylo nuceno uvádět politicko-výchovná představení, převážně pro vojáky. Od tohoto repertoáru se divadlu podařilo odklonit opět k činohře v 60. letech pod vedením režiséra Luboše Pistoria. Od 80. let je pak zjevná orientace divadla (již pod jménem Divadlo na Vinohradech) na zpracování témat aktuálního společenského dění. Po pádu komunismu se stala ředitelkou scény Jiřina Jirásková, která, stejně jako její nástupci, úspěšně navázala na slavnou tradici tohoto divadla, jež již přes sto let patří k nejvyhledávanějším divadlům v Praze.

Již od svých počátků divadlo úspěšně uvádělo dramata domácích (Viktor Dyk, Karel Čapek, Josef Kajetán Tyl, Fráňa Šrámek, bratři Mrštíkové aj.) i světových autorů (William Shakespeare, Molière, Goerge Bernard Shaw, Nikolaj Vasilijevič Gogol, Henrik Ibsen atd.). V řadách jeho souboru se vystřídali nejvýznamnější čeští herci, např. Hugo Haas, Jaroslav Marvan, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Miloš Kopecký, Rudolf Hrušínský, Jiřina Bohdalová, Radoslav Brzobohatý, Ivan Trojan či Dagmar Havlová.

 

Videa (1 videí)
Divadlo na Vinohradech.

Použité zdroje
Česká divadla: encyklopedie divadelních souborů. Vyd. 1. Praha: Divadelní ústav, 2000. 615 s. ISBN 80-7008-107-4.
DIVADLO NA VINOHRADECH a HEDVÁBNÝ, Zdeněk, ed. Divadlo na Vinohradech 1907-1997. Praha: Divadlo na Vinohradech, 1997. 258 s. ISBN 80-238-2476-7.
SÍLOVÁ, Zuzana a HRDINOVÁ, Radmila. Divadlo na Vinohradech 1907-2007. Díl II. Vyd. 1. Praha: Divadlo na Vinohradech, 2007. 212 s. ISBN 978-80-239-9604-3.
ŽÁK, Jiří. Divadlo na Vinohradech 1907-2007. Díl I. Vyd. 1. Praha: Divadlo na Vinohradech, 2007. 215 stran. ISBN 978-80-239-9603-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.