Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Divadlo na Fidlovačce

Divadlo na Fidlovačce

Pražské divadlo zaměřující se zejména na lehčí žánry a hudebně-dramatickou tvorbu. Sídlí v Křesomyslově ulici v pražských Nuslích.


Divadlo na Fidlovačce. ČTK/Vondrouš Roman.
Podrobné informace

1921–1978, 1998–, Praha

Historie Divadla na Fidlovačce (DNF) sahá do roku 1921, kdy v dnešní pražské Křesomyslově ulici založil Stanislav Langer Tylovo divadlo v Nuslích. Součástí repertoáru byla dramata Josefa Kajetána Tyla, jehož hrou Drahomíra a její synové bylo divadlo 5. 11. 1921 slavnostně otevřeno. Dále mohli diváci na prknech divadla zhlédnout klasická díla domácích autorů (Jaroslav Vrchlický, Ladislav Stroupežnický, Božena Němcová atd.) i zahraničních autorů (William Shakespeare, Henrik Ibsen, Lev Nikolajevič Tolstoj aj.) a výrazná byla také opera (Bedřich Smetana či Giuseppe Verdi).

Od roku 1925 již Langerův soubor nemohl z finančních důvodů pokračovat v činnosti a v budově divadla během následujících osmi let působilo několik dalších ansámblů. Situace se ustálila v roce 1933, kdy se zde představila skupina spojená s herci Jaroslavem Sedláčkem a Ferencem Futuristou – tato scéna, zaměřující se na českou operetu, se stala divácky velmi oblíbenou (představení Na Svatém kopečku /1933/ či Na svatou Annu /1934/ se dočkala rekordního počtu repríz) a úspěšně fungovala až do roku 1944, kdy bylo divadlo zavřeno nacisty. Po druhé světové válce bylo divadlo obnoveno a navázalo na předchozí tradici operet a hudebních představení (pod vedením Járy Kohouta či Karla Konstantina). V divadelní sezoně 1963/1964 se scéna spojila s Hudebním divadlem Karlín. Roku 1978 byla budova divadla uzavřena z důvodu nevyhovujícího stavu a rekonstrukce se dočkala až v 90. letech. Od dokončení přestavby roku 1998 funguje scéna již pod jménem DNF a zaměřuje se především na hudební komedie.

V DNF působilo již od jeho počátků mnoho oblíbených českých osobností jako Karel Jičínský, Karel Lamač, Eliška Balzerová, Milena Dvorská nebo Ladislav Trojan a Tomáš Töpfer.

Použité zdroje
Česká divadla: encyklopedie divadelních souborů. Vyd. 1. Praha: Divadelní ústav, 2000. 615 s. ISBN 80-7008-107-4.
Historie. In: Divadlo Na Fidlovačce [online]. Divadlo Na Fidlovačce, s.r.o.: ©2020 [cit. 6. 4. 2020]. Dostupné z: http://www.fidlovacka.cz/o-nas/historie/.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.