Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
David Černý

David Černý

Český současný sochař a autor mnoha kontroverzních soch a instalací, např. Entropa či narůžovo nabarvený sovětský tank.


ČTK/Fojtík Filip.
Podrobné informace

*15. 12. 1967 Praha

 

David Černý vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou (VŠUP, UMPRUM). Ještě během studia byl odměněn zvláštní cenou na bienále v Kortrijku (Belgie). Po absolvování vysoké školy pokračoval ve studiích v Americe (New York). Během pobytu ve Spojených státech získal grant Nadace Pollocka a Krasnerové. V roce 2000 se stal laureátem prestižní Ceny Jindřicha Chalupeckého, udělované mladým umělcům.

Umělec je znám především svými provokativními plastikami, instalovanými dočasně či dlouhodobě, nejčastěji v Praze. Svou kontroverzní kariéru započal dílem Quo vadis (1989), jež tvoří pozlacený automobil Trabant stojící na nohách; jde o narážku na exodus občanů bývalé NDR přes Prahu do Spolkové republiky Německo v roce 1989. Dnes se kopie tohoto díla nachází v Lobkovickém paláci v Praze, v zahradě německého velvyslanectví. Dalším pozoruhodným dílem z roku 1991 je růžově natřený tank číslo 23, umístěný dnes trvale ve Vojenském historickém muzeu v Lešanech, dále torzo invazního tanku na náměstí Kinských v Praze 5 a Viselec neboli socha Sigmunda Freuda (1997) na fasádě v Husově ulici v Praze. Jedním z nejznámějších děl je též plastika Kůň (1999) – jedná se o myslbekovskou postavu sv. Václava sedícího na břiše mrtvého koně, umístěnou v pasáži Paláce Lucerna na popud Dagmar Havlové, manželky Ivana Havla (bratra exprezidenta Václava Havla). Z ostatních děl jsou známa miminka Babies na žižkovském televizním vysílači v Praze (stejně provedené objekty jsou instalovány také na Kampě), sochy čůrajících postav na Malé Straně a červená auta na budově MeetFactory v Praze. Polemického ohlasu se dočkala instalace Entropa (2009), která měla prezentovat Českou republiku v době jejího předsednictví Radě Evropské unie v Bruselu. Dílo vzbudilo silnou reakci ze strany jiných států. Instalace, původně mystifikačně vydávaná za kolektivní dílo evropských tvůrců, představuje virtuální mapu Evropské unie, na které je každý stát zobrazen na základě stereotypů, jež by o něm měly panovat v ostatních zemích. K nejnovějším dílům Černého patří kinetická hlava Franze Kafky před pražským obchodním centrem Quadrio a rovněž kinetické dílo, tzv. Trifot před galerií Czech Photo Centre v Praze-Stodůlkách.

Použité zdroje
Horová, Anděla, ed. Nová encyklopedie českého výtvarného umění. Vyd. 1. Praha: Academia, 1995- . sv. ISBN 80-200-0536-6.
David Černý [online]. [cit. 6. 9. 2020]. Dostupné z: http://www.davidcerny.cz/.
POSPISZYL, Tomáš. David Černý. In: Artlist - Artlist — Centrum pro současné umění Praha [online]. 2006 [cit. 24. 1. 2019]. Dostupné z: https://www.artlist.cz/david-cerny-167/.
Kontroverzní Černého Entropa před deseti lety vyvolala „ostudu“, pak se stala atrakcí. In: Echo24.cz [online]. 12. 1. 2019 [cit. 2. 3. 2019]. Dostupné z: https://echo24.cz/a/SSHkc/kontroverzni-cerneho-entropa-pred-deseti-lety-vyvolala-ostudu-pak-se-stala-atrakci.
DAVID ČERNÝ: Entropa. In: DOX Centrum současného umění [online]. 2010 [cit. 2. 3. 2019]. Dostupné z: https://www.dox.cz/cs/vystavy/entropa-david-cerny.
David Černý. In: ABART [online]. [cit. 2. 3. 2019]. Dostupné z: https://cs.isabart.org/person/6131.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.