Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Daisy Mrázková

Daisy Mrázková

Výtvarnice, ilustrátorka a spisovatelka knih pro děti, v nichž důmyslně propojila jejich textovou a výtvarnou složku. Držitelka ocenění Zlatá stuha za celoživotní literární a výtvarné dílo.


ČTK/Doležal Michal
Podrobné informace

*5. 5. 1923 Praha – 14. 12. 2016 Praha

Daisy Mrázková (roz. Troníčková) studovala Uměleckoprůmyslovou školu v Praze, kde navštěvovala ateliér grafiky a ilustrace Václava Strnadela. Její studium však nejdříve přerušila válka a poté péče o rodinu. Byla členkou uměleckého uskupení UB 12 a Umělecké besedy. Nejdříve se věnovala tvorbě autoportrétů a portrétů, posléze se její tvorba stávala abstraktnější. V 60. letech se vedle ilustrací vlastních knížek pro děti začíná věnovat malbě krajiny, v 70. letech také černobílé kresbě a v 90. letech využívá tempery. Obrazy poprvé vystavovala v roce 1958, s literární tvorbou začala v 60. letech. Ilustrovala knihy např. Jiřině Haukové, Janu Vladislavovi či Olze Karlíkové.

Její první autorskou knihou bylo lyrizované vyprávění Neplač, muchomůrko: malá knížka o velkých věcech (1965). Již zde se objevují některé typické rysy autorčiny literární tvorby: těsné sepětí výtvarné a textové stránky, potlačení příběhové složky textu ve prospěch ztvárnění emocí, myšlenek a popisu přírody, v níž se pohybují personifikovaná zvířata. Postavy nemívají ostré kontury, splývají částečně s prostředím. Někdy Mrázková směřuje svým výtvarným stylem až k abstrakci (např. v Haló, Jácíčku! Knížka o velkém přátelství, 1972). Autorka se přitom snaží čerpat z autentických dětských prožitků a dětské kultury: například v obrázkové knize Můj medvěd Flóra (1973), kde se děti ujímají pohozené hračky, přijímají ji jako člena rodiny a snaží se ji plně socializovat. Postavy v příbězích uzavírají pevná, byť na první pohled zvláštní přátelství, a autorka velmi citlivě a bohatě vykresluje jejich vzájemné prožitky i vztahy (např. Slon a Mravenec, 1982; Byla jedna moucha, 1971). V knihách pak nikdy nechybí zvědavost, touha objevovat a údiv nad tím, co svět nabízí (Co by se stalo, kdyby, 1980). Autorčinu poezii obsahuje její poslední vydaná kniha Písně mravenčí chůvy (2009).

Mrázková se svou tvorbou pronikla i do zahraničí: některé její knihy byly přeloženy například do angličtiny, němčiny, španělštiny, francouzštiny či japonštiny. V roce 2005 obdržela ocenění Zlatá stuha za celoživotní literární a výtvarné dílo.

Použité zdroje
PÁNKOVÁ, Marcela. Daisy Mrázková. https://www.artlist.cz/daisy-mrazkova-6062/
MIRVALDOVÁ, Hana. Daisy Mrázková, in CHALOUPKA, Otakar, ed. Čeští spisovatelé literatury pro děti a mládež. 1. vyd. Praha: Albatros, 1985. 480 s.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.