Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Chodský pes

Chodský pes

České národní plemeno psů spjaté s románem Aloise Jiráska Psohlavci a k němu patřícími ilustracemi Mikoláše Alše. Je střední velikosti, klidný a přátelský černé barvy, výborný strážce a záchranář, lze ho považovat za součást kulturního dědictví.


Chodský pes. Autor: Krosandra, licence CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30968399#/media/File:IRLUKA_KROSANDRA_(1).jpg
Podrobné informace

Chodský pes je české národní plemeno psů, již podle názvu spjaté s Chody, starými strážci zemské hranice mezi jihozápadními Čechami a Bavorskem. Zájem o ně výrazně vzrostl až poté, co Alois Jirásek napsal román Psohlavci, poprvé vydaný v roce 1884. Chodsko se tak stalo oblíbenou turistickou destinací a spolu s ním se zviditelnil i chodský pes. Zásluhu na tom má zejména malíř Mikoláš Aleš, který román ilustroval a jehož podobiznu chodského psa používají na svém znaku uprostřed lilie i čeští skauti. Alšova podobizna nahradila i znak samotných Chodů, kteří před psí hlavou používali na znamení své strážní služby znak páru plstěných bot.

Na přelomu 19. a 20. století se na západ od české hranice utvářela standardní a prošlechtěná plemena, například německý ovčák nebo dobrman, avšak chodský pes zůstával regionálním plemenem bez pevného standardu. Z této doby pocházejí první obrazové doklady chodského psa, kromě ilustrací Mikoláše Alše to je například socha Jana Sladkého Koziny zhotovená Čeňkem Vosmíkem v Hrádku u Domažlic, kde vedle Koziny sedí právě chodský pes. Oblíbenost chodského psa začala znovu vzrůstat ve druhé polovině 20. století, nejvýznamnějším dnem pro regeneraci a tvorbu plemene se stal 14. leden 1984, kdy tehdejší Ústřední odborná kynologická komise Českého svazu chovatelů odsouhlasila zápis plemene do plemenné knihy. Regenerovaný, Chodsku nově vrácený pes byl představen po několika vrzích odpovídajících standardu na oblastní výstavě psů v Domažlicích v květnu 1989.

Chodský pes je středně velký pes ovčáckého typu, má dlouhou srst černé až kovově černé barvy se sytě žlutými znaky a vysoký je kolem 50 cm. Obvykle neprojevuje nervozitu a k lidem je přítulný, obzvláště k dětem. Při ohrožení svých blízkých ale umí být ostrý a útočný. Pro výborné čichové vlastnosti bývá úspěšně nasazován při záchranářských pracích. V současné době již není pochyb o jeho čistokrevnosti a díky provázanosti s českým prostředím může být považován za součást kulturního dědictví.

 

Použité zdroje
FINDEJS, Jan et al. Česká národní plemena psů: historie a vznik plemen, standard, vlastnosti a využití. Vyd. 1. Praha: Plot, 1998. 187 s. ISBN 80-238-2833-9.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.