Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Český teriér

Český teriér

České národní plemeno psů, první české plemeno uznané Mezinárodní kynologickou federací. Vznikl křížením skotského teriéra se sealyhamským teriérem. Jeho chov se úspěšně rozvíjí i v zahraničí.


Cesky-terrier-144741 1280 (20319674988). Autor: localpups, licence CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70358016#/media/File:Cesky-terrier-144741_1280_(20319674988).jpg
Podrobné informace

Český teriér je české národní plemeno psů, jehož standard byl schválen již v roce 1963. Stal se tak prvnímčeským plemenem uznaným Mezinárodní kynologickou federací (FCI). Se šlechtěním plemene začal známý český kynolog František Horák v roce 1949 a pro křížení byla vybrána fena skotského teriéra a dva psi sealyhamského teriéra. Důvody, které jej k tomu vedly, byly dva. Jednak snaha získat krátkonohé lovecké plemeno, jednak touha zjistit, zda lze z malého počtu výchozích jedinců vyšlechtit plemeno zcela nové. Výsledek veřejnost i samotného Horáka mile překvapil, světlo světa spatřil bystrý a dobře ovladatelný psík na krátkých a silných nohách ve všech odstínech šedé nebo hnědé barvy.

Po uznání plemene se chov rozvíjel především v zahraničí, v Česku naopak začal stagnovat. Největší překážkou pro úspěšný chov se stalo zařazení plemene pod pravomoc Českého mysliveckého svazu. Každý chovatel tak musel být v místě bydliště členem tohoto svazu, čímž se počet chovatelů velmi omezil, většinou pouze na nejvytrvalejší profesionální myslivce. Ti ale často neměli pro české teriéry vhodné využití, a když i oni začali od chovu upouštět, hrozilo koncem 70. let teriérovi v Československu vyhynutí. Po dvou úspěšných vrzích krásných typických štěňat v roce 1984 a společensko-politických změnách v roce 1989, kdy došlo k založení samostatného Klubu chovatelů českých teriérů, byla hrozba vyhynutí odvrácena a chov českého teriéra se úspěšně rozvíjí. V současné době se jedná spíše o společenské než lovecké plemeno a nejčastěji se s ním setkávámeve městech jako se společníkem a přítelem člověka.

Český teriér se svým vzhledem musí lišit od obou výchozích plemen. Za všech okolností má působit štíhlým a ušlechtilým dojmem, který zvýrazňuje úprava srsti. Její podoby je docíleno střihem a nesmí přesahovat a zakrývat obrysy těla. Ideální český teriér je vysoký zhruba 28 cm a váží kolem 8 kg.

 

 

Použité zdroje
FINDEJS, Jan et al. Česká národní plemena psů: historie a vznik plemen, standard, vlastnosti a využití. Vyd. 1. Praha: Plot, 1998. 187 s. ISBN 80-238-2833-9.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.