Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Český strakatý pes

Český strakatý pes

České národní psí plemeno, začalo být šlechtěno v roce 1954 pro pokusné účely, dnes je oblíbeným domácím společníkem. Patří mezi první tvory, u nichž byla v Česku provedena transplantace ledviny.


Český strakatý pes, fena, Ajsha zo Strakatej koliby, nar. 1.10.2009. Autor: Sroubek, licence Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10603256#/media/File:Bohemian_Spotted_Dog_8-months.jpg
Podrobné informace

Český strakatý pes je české národní plemeno, původně nazývané Horákův laboratorní pes. Vyskytuje se ve čtyřech variantách, existují krátkosrstí nebo dlouhosrstí, s převažujícím černým nebo hnědým zbarvením.

Šlechtění plemene začalo v roce 1954, kdy se úkolu ujal známý kynolog František Horák, jehož příjmen Tehdy byl pes šlechtěn jako pokusný pro potřeby Fyziologického ústavu ČSAV.Do té doby bylipro pokusy využíváni psi s nevhodnými vlastnostmi. Proto bylo záměrem šlechtitele vyvinout psa s klidnou povahou, vysokou plodností, nevelkými nároky na péči, s vhodnou tělesnou stavbou a velikostí.

Až do počátku 80. let, kdy bylo plemeno zařazeno do evidence Českého svazu chovatelů, však byli tito psi veřejnosti téměř neznámi. Toto zařazení umožnilo chov strakáčů mimo brány Fyziologického ústavu ČSAV soukromými chovateli. Přes počáteční víru, že plemeno bude dostatečně atraktivní pro širokou veřejnost, přišel po prvním vrhu mimo ČSAV v září 1981 útlum zájmu. Ve druhé polovině 80. let se čeští strakatí psi ocitli na pokraji vymření a teprve na počátku 90. let byly díky iniciativě chovatelů a nalezení dalších zástupců plemene nezdary překonány. Dnes má plemeno kolem 50 chovatelských stanic s asi 120 psy a 120 fenami, kteří mají tisíce štěňat a počet českých strakatých psů každoročně vzrůstá.

Kvůli někdejším pokusům lze u strakáčů dodnes pozorovat neplnochrupé jedince, protože na nich byl prováděn výzkum dědičnosti chybění zubů, a poměrně častější výskyt epilepsie jako pozůstatek výzkumu příčin vzniku a dědičnosti tohoto onemocnění. Eliminace těchto zdravotních nedostatků je řešena selekcí takového jedince z chovu.

Kromě výše zmíněných pokusů byli čeští strakatí psi používáni při chirurgických pokusech, byli mezi prvními tvory, u nichž u nás byla provedena transplantace ledviny. Poslední zajímavostí je účast strakáčů coby herců ve filmu Obchod na korze(1965) a v česko-rakouské trilogii Dýmky (1966).

Použité zdroje
KRUPIČKOVÁ, Jana. Český strakatý pes. [Česko]: Klub chovatelů málopočetných plemen psů, 2004. 43 s. ISBN 80-239-7158-1.

Český strakatý pes [online]. Strakáči.cz: © 2020 [cit. 25. 8. 2020]. Dostupné z: https://www.strakaci.cz/index1.php

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.