Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Český horský pes

Český horský pes

České národní plemeno psů, kříženec feny slovenského čuvače a černobílého tažného psa neznámého původu. První štěňata se narodila v roce 1977, dnes je početným a oblíbeným plemenem, hodícím se do českých horských a podhorských oblastí.


Pes a fena CHP. Autor: DeinaAjax, licence CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20159610#/media/File:Pes_a_fena_CHP.JPG
Podrobné informace

Český horský pes je české národní plemeno psů, jehož první štěňata se narodila v srpnu 1977. Vzešla z křížení feny slovenského čuvače a černobílého tažného psa neznámého původu. Cílem šlechtění bylo získat dobře ovladatelného, všestranného psa přátelského k lidem, který by se hodil do českých horských a podhorských oblastí. Takového, kterého bude možné jak zapřáhnout do saní a absolvovat s ním záchranářský výcvik, tak ho mít jako dobrého společníka. Na základě historických materiálů se ukazuje,že v naší oblasti již kdysi existoval pes vzrůstem i zbarvením velmi podobný, patrně se jednalo o předka slovenského čuvače. Fotografie jednoho takového, který vypadal jako český horský pes, se na přelomu 30. a 40. let20. stoletívyskytla v časopise Náš pesa na ní zvěčněný pes pocházel z Krkonoš.

Šlechtění českého horského psa lze rozdělit na tři etapy. První, mezi lety 1977–1983, je charakteristická pomalým nárůstem celkového počtu štěňat, ale jejich vysokým průměrným počtem v jednom vrhu (kolem osmi). Chov byl kvůli příbuzenskému typu plemenitby náročný a noví majitelé byli pečlivě vybíráni. V dalším období, mezi lety 1984–1990, zájem o českého horského psa narostla hned v roce 1984 byl československými úřady uznán jako české národní plemeno. Vznikl také Klub chovatelů českého horského psa. Ten od té doby vydává zpravodaj Spřežení, odkazující na horské využití plemene. Počet jedinců v plemenné knize k počátku roku 1991 dosáhl čísla 501. V období po roce 1991 sice došlo k počátečnímu zklamání chovatelů, když plemeno nebylo Mezinárodní kynologickou federací uznáno, a dodnes stále není.Zájem o něj však stále vzrůstal a právě v 90. letech zažil největší rozmach.

Český horský pes je dobře osrstěný a nemá problém snášet rozdíly klimatu střední Evropy. Jeho dlouhá srst je strakatá, barevné plochy na bílém podkladě mohou mít libovolnou barvu. Vysoký v kohoutku je kolem 60 cm a váží kolem 35 kg.

Použité zdroje
Klub Českého horského psa [online]. Klub Českého horského psa: © 2020 [cit. 25. 8. 2020]. Dostupné z: https://www.ceskyhorskypes.cz/index.php

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.