Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Bitva u Zborova

Bitva u Zborova

Nejznámější bitva československých legií v první světové válce. Přestože z vojenského hlediska neměla velký význam, výrazně zvýšila prestiž československého odboje proti Rakousku-Uhersku a stala se symbolem hrdinství československých vojáků za války.


Památník „Hrdinům od Zborova“ v Blansku. Autor: Broucek, licence CC BY-SA 3.0 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blansko_Zborovak.jpg
Podrobné informace

Bitva u Zborova se odehrála 2. 7. 1917 nedaleko ukrajinské obce Zborov. Československá střelecká brigáda o síle 3 500 mužů, zde měla v rámci tzv. Kerenského ofenzívy podporovat útok ruské 11. armády. Přestože její vojáci postrádali náležité vybavení i výcvik, dokázali během dne prorazit přes čtyři linie rakousko-uherské armády až do hloubky pěti kilometrů a získat množství zajatců a válečného materiálu. Sami přitom ztratili  178 mužů, z nichž 11 bylo nezvěstných. Takový úspěch překvapil i samotné ruské velitele, neboť nevěřili, že nevycvičení a špatně vyzbrojení Čechoslováci by mohli něčeho takového dosáhnout. Je určitým paradoxem, že hlavním protivníkem legionářů v bitvě byla především rakousko-uherská 19. divize, ve které více než polovinu vojáků tvořilo české mužstvo. Bitva proto také někdy bývá nazývaná jako „boj Čechů s Čechy“. V řadách legionářů bojovala také řada budoucích předních československých politiků, např. Ludvík Svoboda, Jan Syrový, Zdeněk Fierlinger nebo Radola Gajda.

Relativně nevýznamné vítězství legionářů nedokázalo nic změnit na celkovém neúspěchu Kerenského ofenzívy, mělo však zásadní dopad na další osudy československého odboje proti Rakousku-Uhersku. Ruští představitelé byli výkony československých vojáku nadšeni a navzdory dřívější skepsi nyní umožnili neomezený nábor do legií. Ty se během roku 1917 rozrostly až na desetitisíce mužů a významně zasáhly jak do bojů na východní frontě, tak následně do ruské občanské války. Pozitivní ohlas bitvy mezi dohodovými mocnostmi také značně posílil postavení Československé národní rady, a tím i její úsilí o vznik nezávislého Československa.

V období první republiky se bitva u Zborova stala legendou symbolizující odvahu legionářů a jejich boj za státní nezávislost. Byla vnímána jako odčinění porážky v bitvě na Bílé hoře a rozhodující okamžik, který umožnil zrod samostatné československé armády a s ní i státu. Zborovská tradice byla československým státem aktivně podporována, přičemž výročí bitvy až do nastolení komunistického režimu v roce 1948 patřila k významným státním manifestacím a každoroční oslavy výročí bitvy připomínaly svou velikostí státní svátek. Přestože v dnešní době je bitva poněkud zastíněna tradicí československého odboje za druhé světové války, stále zůstává jednou z nejznámějších událostí moderních českých vojenských dějin.

Použité zdroje
GALANDAUER, Jan. 2.7.1917 - bitva u Zborova: česká legenda. Vyd. 1. Praha: Havran, 2002. 153 s. Dny, které tvořily české dějiny; sv. 5. ISBN 80-86515-16-8.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.