Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Antonín Švehla

Antonín Švehla

Jeden z nejdůležitějších politiků meziválečného Československa spojený s agrární stranou. Ministerský předseda tří československých vlád (1922–1929).


Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Antonin.Svehla.(1873-1933).gif
Podrobné informace

*15. 4. 1873 Hostivař u Prahy – 12. 12. 1933 Praha

Antonín Švehla se narodil do selské rodiny v Hostivaři ( v blízkosti Prahy), která v té době ještě nebyla součástí hlavního města. Vyučil se pekařem, ale po smrti otce převzal rodinné hospodářství. Politicky se angažoval už v devadesátých letech 19. století – stal se členem agrárního hnutí, poslancem českého zemského sněmu a od r. 1909 předsedou výkonného výboru České strany agrární.

Jeho politická činnost pokračovala i po první světové válce, kdy se stal třikrát premiérem, od roku 1922 do roku 1929, a rovněž ministrem vnitra. Roku 1927 se mohl stát československým prezidentem, ale kandidaturu na úřad prezidenta odmítl. Místo toho podpořil T. G. Masaryka. K novému prezidentu Benešovi měl Švehla kritické výhrady, dostal se s ním do konfliktu a během druhé světové války byl Benešem nespravedlivě označen za fašistu.

Švehlovi se díky schopnosti vyjednávat za každých okolností říkalo „mistr kompromisů“. Aktivně usiloval o prosperitu země a značně upevnil demokratický právní řád. Úřadoval v čase, kdy vlivem bolševické revoluce hrozila destabilizace Československa. Měl zásadní vliv v ustavení tzv. pětky, politické dílny, v jejímž rámci se prostřednictvím představitelů pěti nejsilnějších státotvorných a demokratických politických stran řešily otázky politické správy státu.  Švehlova politická kariéra skončila roku 1929, kdy kvůli svému špatnému zdravotnímu stavu odešel z politického života.

Použité zdroje
MILLER, Daniel E. Antonín Švehla - mistr politických kompromisů. Praha: Argo, 2001. Ecce Homo. ISBN 80-7203-366-ZDEŇKOVÁ, Marie a Pavel AUGUSTA. Antonín Švehla a Hostivař. 2., rozš. vyd. Praha: Milpo media, 2008. Malá ediční řada. ISBN 978-80-87040-11-9.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.