Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Antonín Panenka

Antonín Panenka

Antonín Panenka patří mezi legendy československého fotbalu. Přes dvacet let hrál fotbal za Bohemians Praha 1905, kde v současné době působí jako prezident klubu.


Podrobné informace

*2. 12. 1948 Praha

Antonín Panenka, nejmladší ze čtyř sourozenců, již jako malý chlapec miloval fotbal. S otcem zvládali shlédnout i šest fotbalových zápasů za víkend. Panenka rovněž jako většina jeho vrstevníků, trávil veškerý volný čas s míčem na hřišti. Jelikož byl Antonínův otec velkým sportovním nadšencem, přivedl svého syna do Slávie Praha, kde ho stejně jako později v Dukle odmítli se slovy, že je moc malý. Když přišli na nábor do Bohemians Praha 1905 a jedenáctiletý Antonín předvedl své umění, byl okamžitě do týmu přijat. V mládežnickém týmu hrál Antonín do roku 1967.

Ve dvaceti letech Antonín poprvé nastoupil k ligovému zápasu za Bohemians Praha 1905 a za svůj mateřský klub odehrál v sezónách 1967–1981 celkem 230 zápasů, v nichž nastřílel 76 branek. V roce 1981 přišla nabídka na zahraniční angažmá v klubu Rapid Vídeň, v němž působil celkem pět let, odehrál 127 utkání a nastřílel 67 gólů. Toto angažmá považuje Antonín Panenka za své nejlepší sportovní období. S vídeňským mužstvem se pravidelně účastnil evropských soutěží, které bezesporu pomohly proslavit Panenkovo jméno v zahraničí. Během pětiletého působení v Rapidu Vídeň přispěl Antonín k zisku dvou titulů, za což si ho dodnes velmi váží. Po odchodu z Rapidu Vídeň si zahrál dvě sezóny za druholigové mužstvo VSE St. Pölten a poté se již vrátil domů do Bohemians Praha 1905.

Talent a fotbalové umění přivedli Antonína do národní reprezentace, za níž odehrál svůj první zápas v roce 1973 proti Skotsku, což byl shodou okolností kvalifikační zápas na mistrovství světa. S reprezentačním týmem dosáhl v roce 1976 na titul mistrů Evropy, když v rozhodujícím penaltovém rozstřelu proměnil penaltu proti týmu Západního Německa. Této Panenkově penaltě se okamžitě začalo přezdívat „vršovický dloubák“ a mnoho fotbalistů se to snažilo a snaží napodobit. Dalšího úspěchu s národním týmem se Antonín dočkal v roce 1980, když získal bronzovou medaili na mistrovství Evropy. Posledním turnajem, jehož se Panenka účastnil coby československý reprezentant, bylo Mistrovství světa ve Španělsku v roce 1982. Za svou devítiletou reprezentační kariéru odehrál Panenka 59 zápasů a vstřelil 17 branek.     

Po ukončení své aktivní fotbalové kariéry se Antonín Panenka pohybuje ve fotbalovém prostředí dál. Momentálně vykonává funkci prezidenta Bohemians Praha 1905, komunikuje se sponzory a partnery klubu. V roce 2014 se pokoušel angažovat v politice, když kandidoval do Senátu.

Za své fotbalové výkony si vysloužil v roce 2008 dvě ocenění. První bylo z rukou tehdejšího prezidenta České republiky Václava Klause, jenž Panenkovi udělil státní vyznamenání – Medaili za zásluhy I. stupně. Druhým oceněním byla cena Václava Jíry, kterou každoročně uděluje Českomoravský fotbalový svaz osobnostem, jež se významně podílely na rozvoji českého fotbalu.

 

 

Použité zdroje
KIRCHNER, Jaroslav. Hvězdy českého sportu. Havlíčkův Brod: Fragment, 2000. ISBN 80-7200-471-9.
http://www.ibestof.cz/sport/antonin-panenka-%E2%80%93-fotbalista-prezident-klubu-bohemians-praha-1905.html
http://www.orlickytydenik.cz/antonin-panenka-viden-byla-mym-nejlepsim-angazma/
https://www.bohemians.cz/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.