Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Adolf Born

Adolf Born

Významný český grafik, malíř, ilustrátor, scénograf, animátor a karikaturista, jedna z nejdůležitějších postav českého komiksu.


ČTK/Vlček Karel.
Podrobné informace

*12. 6. 1930 České Velenice – 22. 5. 2016 Praha

 

Adolf Born studoval na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, tuto školu však nedokončil. Zahájil pak studium na Uměleckoprůmyslové škole (VŠUP, UMPRUM) u profesora Antonína Pelce, poté přešel na Akademii výtvarných umění (AVU), kde u téhož profesora absolvoval. Byl členem Sdružení českých umělců grafiků Hollar. Za svá díla získal nespočet cen na mezinárodních výstavách a soutěžích. Na mezinárodní výstavě v Montrealu (1974) byl jmenován karikaturistou roku. Roku 1988 se stal zasloužilým umělcem a v roce 2003 byla Bornovi udělena medaile Za zásluhy 1. stupně. Cenou za celoživotní přínos animovanému filmu byl odměněn ve čtvrtém ročníku Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm v roce 2013.

Born se proslavil především svou grafickou tvorbou. Nejčastěji využíval technik suché jehly, leptu a litografie. Byl uznávaným a žádaným ilustrátorem a jeho práce zdobí dlouhou řadu knih mnoha autorů (Miloš Macourek, Vojtěch Steklač, Jiří Žáček, Ota Pavel, Alexandre Dumas starší, Jack London aj.). Navrhoval také kostýmy a dekorace k opeře Antonína Dvořáka Čert a Káča. Born se proslavil i jako animátor, jeho animace se objevují ve filmové básnické hexalogii od režiséra Dušana Kleina. Poslední část této filmové řady Jak básníci čekají na zázrak (2016) s Bornovými animacemi měla premiéru krátce před umělcovou smrtí. Kromě toho byl autorem kreslených filmů a večerníčků (např. Mach a Šebestová), vynikajícím karikaturistou a typografem, navrhoval také poštovní známky. Born přispíval do dětského časopisu Čtyřlístek, z jeho komiksové tvorby jsou nejpopulárnější Vynálezy pana Semtamťuka (ze souboru známého jako Alenka a Vašek), které kreslil k textům Svatopluka Hrnčíře.

Použité zdroje
MALINA, Jaroslav, ed. a DVOŘÁK, Jan. Adolf Born. 1. vyd. Brno: Nadace Universitas Masarykiana, 1995. 214 s. Osobnosti / Nadace Universitas Masarykiana. ISBN 80-85834-13-8.
STEHLÍKOVÁ, Blanka a BORN, Adolf. Adolf Born: [monografie s ukázkami malířského díla]. 1. vyd. Praha: Odeon, 1988. 134 s. Současné čes. umění.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.