Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Aargh!

Aargh!

Komiksový sborník, má podobu každoroční revue. Vychází pravidelně od roku 2000 dodnes a částečně sjednotil českou komiksovou scénu.


Komiksový sborník Aargh!
Podrobné informace

Revue Aargh! vyšla poprvé roku 2000 v Brně. S nápadem na její vydávání přišli publicista Tomáš Prokůpek a ilustrátor Tomáš Kučerovský a z počátku se jednalo pouze o černobílý fanzin (periodikum vydávané fanoušky). Příznačné je prohlášení redakce v úvodníku prvního čísla: „Tak na rovinu – my tenhle časopis v podstatě vůbec dělat nechceme. Jenže – došli jsme k tomu, že ho jednoduše někdo dělat musí. A nikdo jiný se k tomu stále nemá.“ Z lidí okolo časopisu se postupně vytvořila tzv. generace O, která sehrála zásadní roli na české komiksové scéně. Od jiných komiksových periodik se Aargh! zásadně liší. Ve stejné míře se věnuje tvorbě původní (najdete zde tvorbu Jiřího Gruse, Karla Jerie, Pavla Čecha nebo Jana Bažanta) i překladové tvorbě, zároveň také téměř skoro jako jediné periodikum poskytuje široký prostor komiksové publicistice. Díky tomu, že publikace nevzniká v modu běžné komerční produkce, si redakční tým může dovolit méně se ohlížet na vkus většinového čtenáře. Každé číslo ročenky je tematické, buď se věnuje jisté oblasti evropské komiksové tvorby, nebo se soustředí na určitý komiksový námět či žánr. Mezi již vydanými čísly najdeme sborníky věnované historii českého komiksu, maďarské nebo vlámské scéně nebo také příběhům, jejichž autorkami byly ženy.

Použité zdroje
KOŘÍNEK, Pavel, ed., PROKŮPEK, Tomáš, ed. a ČESÁLKOVÁ, Lucie. Signály z neznáma: český komiks 1922-2012. Vyd. 1. V Řevnicích: Arbor vitae, 2012. 350 s. ISBN 978-80-7467-012-1.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.