Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Zuzana Brabcová

Zuzana Brabcová

Česká spisovatelka, autorka prvního lesbického románu v české literatuře Rok perel.


Rok perel, první lesbický román v české literatuře
Podrobné informace

*23. 3. 1959 Praha – 20. 8. 2015 Praha

Zuzana Brabcová se narodila 23. 3. 1959 v Praze. Její otec Jiří Brabec byl literárním a kulturním kritikem, matka Zina Trochová literární kritičkou, editorkou a překladatelkou. Brabcová nemohla jít po střední škole z politických důvodů na vysokou školu, a proto začala pracovat – nejdříve jako knihovnice, poté jako uklízečka v nemocnici.

Její první román Ovčí brána zůstal v rukopisné podobě. První vydaná kniha Daleko od stromu byla publikována v roce 1984 v samizdatu a následně v roce 1987 v exilu v nakladatelství Index v Kolíně nad Rýnem. Za tento román, vyprávějící o dospívání v době normalizace a hledání vlastní identity, autorka získala v roce 1987 Cenu Jiřího Ortena pro mladé tvůrce, jimž tehdejší vláda nedovolovala publikovat. Oficiálně byl román vydán až v roce 1991. V roce 1995 publikovala knihu Zlodějina, v literárním prostoru opět uznávanou.

Rok perel z roku 2000 představuje první lesbický román v české literatuře – kniha vzbudila senzaci a byla nadšeně přijata kritikou i čtenáři. Román se odehrává v psychiatrické léčebně a tematizuje lásku zralé ženy k mladé dívce, vyrovnávání se s vlastní sexuální orientací a coming out v dospělém životě se všemi následky. Literární historik Martin Putna řadí román k tzv. předmanifestačnímu proudu homoerotické literatury, kde homosexualita nepatří k základům děje. V době vzniku knihy autorka veřejně přiznala, že inspirací pro román byly její homosexuální zkušenosti.

Po dvanáctileté pauze Brabcová publikovala román Stropy, jenž se opět odehrává v prostoru psychiatrické nemocnice. V naraci se příznačně pro Brabcovou prolíná vyprávění děje se sny a vizemi. Za Stropy získala v roce 2013 cenu Magnesia Litera. Před smrtí 20. 8. 2015 stihla ještě odevzdat nakladatelství rukopis svého posledního románu Voliéry. Za intimní zpověď o vnímání světa, citlivosti, samotě a ztracenosti ve světě získala Zuzana Brabcová v roce 2016 již posmrtně Cenu Josefa Škvoreckého.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.