Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Zmijovka

Zmijovka

Česká vlněná čepice charakteristická výrazným klikatým vzorem připomínajícím zmiji, oblíbená jako praktická součást pracovního oděvu.


Řezník při domácí zabijačce se zmijovkou. ČTK/Mlch Petr.
Podrobné informace

Zmijovka, někdy též hadovka, je odolná čepice s vícebarevnou bambulkou a založeným lemem, jemuž ve střední části dominuje klikatý vzor připomínající hřbet zmije. Tato tradiční pánská čepice, vyrobená z kvalitní vlněné příze, platila za socialismu (vyráběla se od 50. let 20. století) za běžnou součást pracovního oděvu v zimních měsících. Pro svou odolnost byla zvláště oblíbena mezi zemědělci, dělníky, zedníky a závozníky, ale ve výbavě ji mívali též prodavači vánočních kaprů a mnozí sportovci. Stala se symbolem řeznického řemesla, protože na domácích zabijačkách spolu s tradičním modro-bíle kostkovaným kabátem slouží jako neformální uniforma řeznických mistrů.

Tradičně je tato dvoubarevná čepice vyráběna v tlumených barvách, v kombinacích černé, zelené, modré nebo vínové s režným podkladem. Dnes je však k dostání v nejrůznějších barevných kombinacích, např. v odstínech elektrické modři, sytě růžové či zářivě žluté na černém podkladu. O původu vzoru se vedou dodnes diskuse, lze se dočíst, že jej nosili pasáčci v Beskydech ke zmatení dravců, či že se objevil s příchodem řeckých emigrantů po druhé světové válce a má připomínat antické vzory, případně že je to tradiční vzor používaný od dob Rakouska-Uherska.

Výrobcem je bývalé Fezko Strakonice, dnes součást společnosti Tonak, už desítky let dodávající produkty do muslimských zemí rovníkové Afriky a Turecka. I proto se klikatý design v rovníkové Africe, na Blízkém východě či v Asii těší oblibě. Rekordní export směřuje do Senegalu a Nigérie, kam firma Tonak ročně dodá kolem 200 000 čepic.

Zmijovka je kulturní fenomén, na stříbrném plátně posloužila mnohdy jako znak hrdinů z prostředí dělnické třídy, např. v budovatelské komedii Anděl na horách (1955), nelze ji přehlédnout ani v trezorovém podobenství Jiřího Menzela Skřivánci na niti (1969) nebo v pohádkové komedii Oldřicha Lipského Ať žijí duchové (1977). Je stále oblíbená i mezi příslušníky mladší generace a existují i verze zmijovek pro děti nebo varianty s kšiltem. S oblibou ji nosíval bývalý český premiér a eurokomisař Vladimír Špidla či slovenský disident Ján Budaj.

Použité zdroje
HONSOVÁ, Marcela. V Senegalu a Nigérii letí české "zmijovky". In: Ihned.cz [online]. 24. 4. 2018 [cit. 8. 12. 2020]. Dostupné z: https://archiv.ihned.cz/c1-66118680-v-senegalu-a-nigerii-leti-ceske-zmijovky.
LINDNER, Tomáš. Respekt v Senegalu: Zmijovka, hip hop a příbuzenství vtipu. In: Respekt.cz [online]. 14. 2. 2018 [cit. 8. 12. 2020]. Dostupné z: https://www.respekt.cz/denni-menu/respekt-v-senegalu-zmijovka-hip-hop-a-a-pribuzenstvi-vtipu.
MÁZDROVÁ, Kateřina. Klikatá legenda. In: Respekt.cz [online]. 17. 12. 2016 [cit. 8. 12. 2020]. Dostupné z: https://www.respekt.cz/tydenik/2016/51/klikata-legenda.
VLKOVÁ, Jitka. Zmijovky se vrací. Oblíbili si je hipsteři, do Afriky putují statisíce kusů. In: Idnes.cz [online]. 8. 9. 2016 [cit. 8. 12. 2020]. Dostupné z: https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/tonak-sazi-na-zmijovky-a-na-luxus.A160907_2271403_ekoakcie_neh.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.