Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Zdeněk Miler

Zdeněk Miler

Režisér a výtvarník animovaných filmů, ilustrátor knih pro děti. Autor mezinárodně úspěšné postavy Krtka či legendárního loga filmového studia Bratři v triku.


ČTK/Kamaryt Michal
Podrobné informace

*21. 2. 1921 Kladno –30. 11. 2011 Nová Ves pod Pleší

Zdeněk Miler vystudoval pražskou Státní grafickou školu a následně také VŠUP u Jaroslava Bendy a Antonína Strnadela. V roce 1941 začal pracovat jako výtvarník ve zlínských filmových ateliérech. Roku 1945 odešel do barrandovského studia Bratři v triku, které řídil Jiří Trnka. Jeho prvním samostatným filmem byla sociálně laděná pohádka O milionáři, který ukradl slunce (1948), v níž Miler pracuje pouze s perokresbou a využívá především kontrastů světla a stínu a karikatury. Známějším se ovšem stal díky svému smířlivějšími a líbivějšímu stylu, jímž ztvárnil animované postavy Krtka, Cvrčka či Štěňátka a který je snadno rozeznatelný i v ilustracích Vančurovy pohádky Kubula a Kuba Kubikula (1959) či leporel O veselé mašince (1961) a Kuřátka a obilí (1953). Za své dílo Miler obdržel státní ocenění Medaile za zásluhy (2006).

Milerovým nejvýznamnějším počinem se stal právě Krtek, který v padesátých letech ožil v animované podobě (poprvé v příběhu Jak krtek ke kalhotkám přišel, 1957) a následně začal vycházet i v podobě knižní. Na tvorbě knižních textů o Krtkovi s Milerem spolupracovala řada spisovatelů (Eduard Petiška, Hana Dočkalová, Josef Alois Novotný), animované příběhy však zůstávaly až na občasná citoslovce beze slov (s výjimkou prvního dílu). Krtek se stal takřka ihned úspěšným nejen v Československu, ale i v zahraničí. Nové díly seriálu O krtkovi vycházely až do roku 2002 a Krtek se v nich postupně adaptuje na měnící se společenské poměry. Krtci (a jeho zvířecí kamarádi, například zajíc a ježek) se postupně začali objevovat nejen v plyšové podobě, ale také jako potisky oblečení, nádobí či hraček. O práva na tuto postavu se mezi Milerovými potomky dodnes vede soudní spor. Přestože není zatím dořešen, vznikl už například v česko-čínské koprodukci seriál Krtek a panda (2016) nebo kniha Krtek na návštěvě (2015). V roce 2011 se stal Krtek tváří vesmírné mise raketoplánu Endeavour, a tak se podíval i do vesmíru, čímž konečně naplnil své snahy, jež započal již v pohádce Krtek a raketa (1966).

Použité zdroje
HUTAŘOVÁ, Ivana. Současní čeští ilustrátoři knih pro děti a mládež. 1. vyd. Praha: Ústav pro informace ve vzdělávání, 2004. 129 s. ISBN 80-211-0485-6.
BÍLEK, Petr A. „Nabruste vidle, Krtek se vrací“. In: A2 2012, č. 26.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.