Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Žďákovský most

Žďákovský most

Největší jednoobloukový most bez táhla na světě, držící české ocenění Most století. Nachází se v jižních Čechách, překlenuje řeku Vltavu při Orlické přehradě.


ČTK/Pancer Václav
Podrobné informace

Žďákovský most je impozantní mostní stavba v jižních Čechách nedaleko Kostelce nad Vltavou. Nese jméno po vesničce, jež byla zatopena při napouštění orlické přehradní nádrže. Most překonává řeku Vltavu a vede po něm silniční tah mezi Táborem a Plzní. Panorama tohoto elegantního mostu s Orlickou přehradou patří k oblíbeným turistickým pohledům a působivý výhled se nabízí i ze samotného mostu.  

Původní projekt mostu byl vypracován již v roce 1941, probíhající válka však realizaci znemožnila. Po jejím konci byl navržen nový projekt, který v návaznosti na stavbu Orlické přehrady způsobil pozvednutí hladiny Vltavy o 19 m. Stavba Žďákovského mostu začala roku 1958 a s občasnými přestávkami trvala až do roku 1967. Celková délka mostu činí téměř 543 m, rozpětí mezi patkami se blíží 380 m, vozovka se nachází 50 m nad hladinou. Stavba získala v roce 2001 na brněnském sympoziu v kategorii ocelových silničních mostů cenu Most století.

Žďákovský most je však i nechvalně proslulý, a to kvůli tzv. orlickým vrahům. Na počátku 90. let 20. století pět sériových vrahů zavraždilo několik podnikatelů a jejich těla ukryli do sudů s louhem a shodili je do Orlické přehrady právě z tohoto mostu. V roce 2005 byl podle této události natočen film Sametoví vrazi.

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.