Původně slovo zavináč označovalo rybí filety (zpravidla ze sledě, ale také pstruha, lína nebo candáta) plněné směsí kysaného zelí, cibule a kořenové zeleniny v kyselém nálevu, jež jsou charakteristické právě svým zavinutím do kulatého tvaru. Tato pikantní rybí pochutina je dodnes oblíbená zejména v hospodách, kde je spolu s utopenci, nakládaným hermelínem a tlačenkou servírována jako již tradiční studené občerstvení.
S příchodem internetu došlo v mluvené češtině k přenesení významu tohoto slova na mezinárodní symbol @, protože anglický název „at“ se neujal. Etymologové soudí, že pojmenování vzniklo právě na základě obecné podoby symbolu s něčím zavinutým.
2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy
Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.
Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.