Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Walter Super 6 a Walter Super 6B

Walter Super 6 a Walter Super 6B

Luxusní automobily továrny Walter. Závodní varianty se staly nejrychlejšími vozy meziválečného Československa.


Autor: Ltosnar / CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Walter_Super_6_(1930),_Roztoky_2019_(1).jpg
Podrobné informace

Walter Super 6 a Walter Super 6B jsou luxusní osobní automobily, které byly vyráběny pražskou továrnou Walter do roku 1934. Nejprve, v roce 1928, začala výroba modelu prvního šestiválce Walter 6B a o dva roky později byl na mezinárodním autosalonu v Praze veřejnosti představen Walter Super 6. Model Walter Super 6B představuje zároveň nejrychlejší automobil produkovaný v Československu mezi světovými válkami.

Do konce 20. let 20. století vyráběla továrna Walter převážně menší a levnější auta. Poté byla představena nová řada šestiválcových vozů. Právě na tuto technickou vlastnost odkazují názvy těchto modelů: 6 a 6B. Vozy byly navrženy ředitelem firmy Ing. Františkem Barvitius. Walter Super 6 disponoval kapalinou chlazeným motorem o objemu 3 257 cm3 a výkonu 70 koní, což umožňovalo dosáhnout rychlosti 110 km/h u uzavřených vozů a 130 km/h u kabrioletů. Motory byly osazeny elektromagnetickým zapalováním Bosch, převodová páka byla mechanická, umístěná ve středu vozu. Spotřeba paliva se pohybovala od 14 do 18 l, automobil byl proto opatřen 90litrovou nádrží. Díky silentblokům, ve kterých byl uložen motor, zaručovala jízda klidný a příjemný zážitek.

Walter Super 6B se vyráběl ve čtyřech variantách: touring, kabriolet, sedan-limuzína a club-sedan. Na rozdíl od vozu Walter Super 6 byl model Super 6B vyráběn pouze na zakázku, a proto měl automobil mimořádně bohatou výbavu a honosný interiér. Walter Super 6B posloužil také jako základ pro závodní vozy. Jeden z nich byl určen pro závod Mistrovství Evropy do vrchu Zbraslav–Jíloviště. Dosahoval rychlosti až 190 km/h, čímž se stal v meziválečném Československu nejrychlejším vozem. Několik kusů se zachovalo a vozy jsou na různých soutěžích a podobných akcích v České republice pravidelně vystavovány. 

Použité zdroje
KRÁL, Zdeněk. Století českého automobilu. 1. vyd. Praha: BB/art, 2010. 221 s. ISBN 978-80-7381-806-7.
ŠUMAN-HREBLAY, Marián. Dvě století českých automobilů. 1. vydání. V Brně: CPress, 2015. 160 stran. ISBN 978-80-264-0716-4.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.