Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Vojenské technické muzeum Lešany

Vojenské technické muzeum Lešany

Nejvýznamnější české muzeum vojenské techniky. V jeho sbírkách je soustředěno více než 700 exponátů. Nachází se u obce Lešany ve Středočeském kraji a jeho provozovatelem je Vojenský historický ústav.


Vojenské technické muzeum Lešany. Autor: Hynek Moravec, licence CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lesany_military_museum_4107.JPG
Podrobné informace

Vojenské technické muzeum Lešany bylo založeno v roce 1996 v areálu bývalých dělostřeleckých kasáren, které Vojenský historický ústav získal o rok dříve pro své rychle rostoucí sbírky. Stalo se vůbec první muzejní institucí v České republice, která návštěvníkům mohla systematicky představit rozsáhlou expozici bojové techniky. Ta dnes čítá více než 700 kusů pocházejících z období od roku 1890 až do současnosti. Velká část vozidel se nachází v provozuschopném stavu a je pravidelně předváděna v rámci muzejních akcí.

Hlavní expozice je umístěna v pěti rozměrných halách a chronologicky ukazuje československou vojenskou historii od roku 1918 do roku 1962. Nabízí především unikátní kolekce vozidel československé výroby, mezi nimiž kromě automobilů a motocyklů nechybí ani proslulé tanky Lt. 35 a Lt. 38. Formou interaktivního dioramatu je návštěvníkům přiblížena tzv. Ostravská operace, během níž probíhaly v březnu až dubnu 1945 jedny z nejtvrdších bojů mezi Rudou armádou a německým wehrmachtem na českém území. Poslední část se věnuje budování poválečné československé armády a její postupné proměně v armádu sovětského vzoru, symbolizující nástup studené války. 

V dalších čtyřech halách jsou umístěny samostatné expozice protiletadlového dělostřelectva, spojovacího vojska a raketového vojska a také světově proslulá děla firmy Škoda z let 1890–1935. Ve venkovní expozici je pod přístřešky vystaveno několik desítek především poválečných tanků východní i západní provenience. Nachází se mezi nimi i izraelský tank Merkava I, jeden z pouhých dvou tanků tohoto typu vystavených mimo území Izraele. Určitou kuriozitu pak představuje v ČR tank IS-2m, který v roce 1991 přebarvil na růžovo výtvarník David Černý na protest proti komunistické propagandě.

Použité zdroje
FRANCEV, Vladimír. Padesát příběhů exponátů: Vojenské technické muzeum Lešany. Vydání první. Cheb: Svět křídel, 2018. 191 stran. ISBN 978-80-7573-035-0.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.