Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Vodní elektrárna Spálov

Vodní elektrárna Spálov

Průmyslově užitná a zároveň umělecky hodnotná stavba.


ČTK/Částka Jiří
Podrobné informace

Vodní elektrárna Spálov leží na 104. říčním kilometru řeky Jizery, nedaleko stejnojmenné vesnice. Byla postavena mezi lety 1921–1926 a jejího oficiálního otevření byl přítomen i první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Zařízení vodní elektrárny je umístěno v secesní budově, která byla postavena pražskou firmou Ing. Nejedlý, Řehák a spol. podle projektu Emila Králíčka. Nejprve zde byly instalovány horizontální Francisovy turbíny o výkonu 2 MW a až po rozsáhlé rekonstrukci v roce 1998 byla elektrárna opatřena novými, Kaplanovými turbínami s výkonem 2 x 1,2 MW. V původní podobě zůstala výzdoba strojovny, kde jsou umístěny manipulační pulty a signální tablo, a k vidění je stále i alegorický obraz od Ferdinanda Rubeše zpodobňující elektrickou energii vyrobenou vodními silami. Prohlídky pro veřejnost zde probíhají od května do září.

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.